Digilevi abitelefon 17101 alustas tööd

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digi-TV.
Digi-TV. Foto: Raigo Pajula

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjon avas digilevi abitelefoni numbril 17101, kust saab esmast nõu digilevi puudutavates küsimustes.


Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul on digi-TV vaatajate arvu kasv suurendanud vajadust lihtsa ja tavakasutajale arusaadava digi-TV info järele.

«Kuigi digiboksidel on kaasas eestikeelsed juhendid ning paljudes neist on ka eestikeelne tarkvara, jäävad inimesed vahel hätta digi-TV pildi telerile ettesaamisega, olgu siis põhjuseks vale tüüpi antenn, ajahambast räsitud antennikaabel või antenni vale suund,» lausus Pihel.

Abitelefonilt saab küsida esmast teavet, mida digitaaltelevisiooni vaatamiseks teha tuleb. Lisaks abitelefonile avatakse peagi ka digilevi kohta nõu andev veebileht, lisaks hakkavad elektroonikapoed tasuta paberkandjal digilevi juhendeid jagama.

Abitelefonile 17101 saab helistada kõigilt Eesti laua- ja mobiiltelefonidelt ning see on helistajale sama minutihinnaga kui kõne tavatelefonivõrku. Paberkandjal digilevi juhendeid saab müügikohtades levitamiseks tellida e-posti aadressil digilevi@mkm.ee.

Digitaaltelevisioon on uue põlvkonna televisioon, mis pakub senisest palju rohkem telekanaleid, oluliselt paremat pildi- ja helikvaliteeti, elektroonilist saatekava ühe nupulevajutusega otse teleriekraanil, erinevates keeltes heli ja subtiitrite valikut ja muid uusi lisavõimalusi.

Kui analoogformaadis levib õhu kaudu kolm kodumaist telekanalit, siis digilevis on praegu tasuta nähtavad ühtekokku 7 Eesti telekanalit: ETV, ETV2, Kanal 2, TV3, Kanal 11, TV6 ja Kalev Sport. Tasuta kanalite vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid.

Tavalise katuseantenniga telepilti vaataval inimesel tuleb digitaaltelevisiooni nägemiseks osta või rentida digiboks, telerit välja vahetada ei ole vaja. Digiboks ühendatakse antennikaabli ja teleri vahele. Eesti telekanalite digitaalseks vastuvõtuks sobivad seadmed on varustatud digilevi märkidega, et neid oleks lihtne üles leida.

Kui müüdaval seadmel märk puudub, ei pruugi see Eesti telekanalite digitaalseks vastuvõtuks sobida. Digibokse ja digitelereid saab osta või rentida elektroonikapoodidest või teenusepakkujate esindustest.

Lisaks eestikeelsetele teleprogrammidele toob nüüdisaegne digi-TV levivõrk tavalise katuseantenni kaudu vaatajateni ka välismaiseid telekanaleid, mida seni ainult kaabeltelevisiooni või satelliit-TV vahendusel vaadata sai.

Tänavu novembris laienes tavaantenniga vaadatava digitaaltelevisiooni leviala üle kogu Eesti. Eesti üleminek digitelevisioonile lõpeb kahe aasta pärast 1. juulil 2010, kui õhu kaudu leviv analoogtelevisioon välja lülitatakse. Kaabeltelevisiooni ja satelliittelevisiooni vaatajaid Eesti üleminek digitaaltelevisioonile tehnilises mõttes ei puuduta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles