Hotellidel oli viimaste aastate edukaim suvi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Kuum suvi ja erinevad kultuuriüritused Eestimaal aitasid hotellidel täita toad turistidega ja koguda kasumit, et märksa tagasihoidlikumas taktis mööduvad sügis ja talv üle elada.
 

Juunis kasvas Eestit külastanud turistide arv möödunud aasta sama kuuga võrreldes 17 protsenti ja juulis 11 protsenti. Augusti andmeid pole statistikaamet veel avalikustanud.

«Suvi oli majutus- ja toitlustusettevõtetele väga hea, kõikidel kuudel oli rekordarv väliskülastajaid,» sõnas Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu ja Nordic Hotel Forumi juht Feliks Mägus.

Statistikaameti andmeil kasutas majutusettevõtete teenuseid juulis 271 000 välisturisti, kes veetsid siin 576 000 ööd ehk 14 protsenti enam kui aasta varem. 82 protsenti majutatud välisturistidest olid puhkusereisil ja 13 protsenti tööreisil.

Mägusa sõnul aitas suurem turistide arv koguda kasumit, et sügis ja talv üle elada. «Normaalselt majandavad ettevõtted jõuavad suve teise poolega jooksvalt kasumisse,» nentis ta. «Üldised müügid on kasvanud ja oleme rentaablust parandada suutnud.

Jääme selle aastaga rahule.»
Samas lisas Mägus, et kui poleks olnud vahepealset masu, võiks öelda, et kõik on väga hästi. Tegelikult tuleb nüüd aga toona kogunenud kahjumeid lappida. Nordic Hotels jäi mullu 0,9 miljoni krooniga kahjumisse.

Et praegu läheb hästi ka väljaspool Tallinna, kinnitas Tartu hotelli juht Alar Käära. Tema sõnul oli mööduv suvi võrreldav buumiaastatega. «See oli minu kolmas suvi siin ja võib öelda, et see oli kõige parem,» sõnas Käära. Aasta kokkuvõttes ootab ta 20-protsendilist käibekasvu.

«Eelmisel talvel oli meil seoses pühadega Vene turiste päris palju, ka praeguseks on mõned broneeringud juba tehtud,» lisas Käära ette vaadates.
Heale suvele vaatamata on majutus- ja toitlustus Eestis üks kõrgema krediidiriskiga valdkondi. Nädala alguses avalikustatud Krediidiinfo uuringu kohaselt oli seal riskantseid ettevõtteid 28 protsenti.
Kuigi võrreldes mulluse septembriga on nende hulk 11 protsenti vähenenud, kasvas maksehäiretega ettevõtete arv seitse protsenti. Tegemist oli ainukese valdkonnaga, kus maksehäirete hulk tõusis.

Mägusa sõnul peitub põhjus selles, et tegemist on hooajalise alaga. «Sektor on olnud kogu aeg suhteliselt kergesti haavatav ja likviidsusega on suure hooajalisuse tõttu kogu aeg probleeme olnud,» märkis ta. Mägusa sõnul klaarib osa ettevõtteid siiani vanu võlgnevusi.

Juulis tegutses Eestis 1087 majutusettevõtet. Külastajate käsutuses oli 20 900 tuba ja
48 000 voodikohta. Täidetud oli 62 protsenti tubadest ja 55 protsenti voodikohtadest.

Keskmisest tunduvalt suurem voodikohtade täitumus oli Tallinna ja Pärnu majutusettevõtetes. Ööpäev majutusettevõttes maksis keskmiselt 28 eurot ning oli võrreldes 2010. aasta juuliga kaks eurot kallim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles