Arvutimüüki ootab suur kukkumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutid.
Arvutid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uuringufirma Gartner langetas dramaatiliselt globaalse arvutimüügi prognoose, tuues põhjuseks Lääne-Euroopa ja USA majandusliku ebastabiilsuse.

Gartner alandas tänavuse kasvuprognoosi 9,3 protsendi juurest 3,8 protsendi peale ja hoiatas, et 2012. aasta alguses müügi allakäik jätkub.

2011. aasta arvutimüük tuleb eeldatavasti 352 miljonit – ligi 50 miljoni arvuti võrra oodatust vähem.

«Esialgu eeldati, et majandus stabiliseerub teises poolaastas ning tarbijad, kes ei ole juba mõnda aega endale uuemat arvutit ostnud, tõmmatakse turule tagasi. Seda pole aga juhtunud ning tegelikult on arvutimüük veelgi langenud,» ütles Gartneri uuringujuht Ranjit Atwal.

USA teise kvartali arvutimüük oli oodatust palju nigelam, esialgsetel andmetel on pettumuse valmistanud ka «kooli naasemise müük».

Paljud tarbijad ostavad aga pigem nutifone ja tahvelarvuteid, kavatsedes oma vanu laua- ja sülearvuteid veel mitu aastat edasi kasutada.

«Võib-olla tuleb arvutitööstusele uus tõuge alles 2012. aasta lõpu poole, kui sellised firmad nagu Microsoft ja Intel hakkavad odavama hinnaga õhemaid ja kergemaid sülearvuteid pakkuma. Kui seda aga ei juhtu, siis tuleb taas numbreid kärpida,» hoiatas Atwal.

Arvutitootjaid ootavaid raskusi illustreerib ilmekalt HP hiljutine otsus arvutite tootmisest loobuda. Maailma suuruselt neljas arvutitootja Acer prognoosib endale aga tänavuseks kahjumit.

«Arvutimüüjate ärimudel peab muutuma. Alati käis jutt madalatest hindadest, suurtest kogustest ja väikestest marginaalidest. Nüüd see mudel mureneb, kuna kogused pole enam suured,» ütles Atwal.

Ta lisas, et arvutifirmad peavad hakkama aretama erinevat tüüpi seadmeid, alates telefonidest ja «tahvlitest» kuni teleriteni välja.

«Apple näitab teed, kuid teised peavad järgi minema,» ütles uuringujuht.

Praegu hoiavad arvutimüüki püsti tärkavad turud nagu Hiina, Venemaa ja Brasiilia, Lääne-Euroopas ja USAs käib müük aga alla.

Gartner ütles samas, et kui muutuma peaks ka tärkavate turgude ostukäitumine – näiteks seeläbi, et müüki tulevad odavamad tahvlid – siis ootab arvutiturgu ees senisest veelgi sügavam stagnatsioon.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles