Narva tuuleparki sai 17 tuulikut püsti

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulik tuhaväljal.
Tuulik tuhaväljal. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia teatas, et Narva tuhavälja tuulepargi generaatorimastide ja tiivikulabade monteerimine lõppes.

Firma teatel küünivad tuulikud ligi 200 meetri kõrgusele merepinnast ja on nähtavad Peterburi maanteelt, Narvast ja Sinimägedest.

Osa tuulikuid on testimiseks tööle lülitatud ja nende labad pöörlevad. Enne elektrivõrguga ühendamist testitakse iga tuulikut 300 tundi. Tuulikupargis algab kaablite ühendamine ja võrku peaks tuhaväljal toodetud elekter jõudma novembris.

Tuhaväljale püstitatud tuulikute stabiilsuse tagamiseks on iga tuuliku vundament rajatud 14-le vaiale, mis ulatuvad läbi tuhakihi umbes 40 meetri sügavusele paepinnaseni. Kokku on Narva suletud tuhaväljale püstitatud 17 Enercon E82 tuulikut. Iga tuuliku võimsus on 2,3 MW ja kaal koos vaiade ja vundamendiga 2500 tonni.

Tuulikupargi koguvõimsus on 39 MW ja aastane elektritoodang umbes 90 GWh. Selle aastase elektritoodanguga on tulevikus võimalik katta ligi 35 000 keskmise tarbimisega Eesti pere elektrivajadus.

Eesti Energia ja Enercon sõlmisid tuulikupargi rajamiseks võtmed-kätte lepingu 2010. aasta sügisel. Narva tuhavälja tuulelektrijaam saab valmis aasta lõpus ja selle maksumus on umbes 58 miljonit eurot.

Rajatav tuulikupark saab olema Eesti võimsuselt teine. Baltimaade võimsaim Eesti Energiale kuuluv Aulepa tuulepark (täiendatud võimsusega 48 MW) jääb jätkuvalt edetabeli tippu juhtima. Lisaks on Eesti Energial arendamisel tuulikuparkide projektid Vaivara vallas, Paldiskis ja Liivi lahes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles