Valitsus: riigieelarve lähtub konservatiivsetest põhimõtetest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus otsustas tänasel nõupidamisel, et lähtuvalt konservatiivsest eelarvepoliitikast koostatakse tuleva aasta riigieelarve puudujäägiga, mis moodustab 2,1 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Puudujääk tuleneb eelkõige Kyoto saasteühikute tulude kasutamisest järgmisel aastal ning teise pensionisambasse sissemaksete taastamisest.

«Järgmisel aastal saab Kyoto periood läbi, samas peame me möödunud aastal laekunud raha kulutama suuresti just aastal 2012,» ütles peaminister Andrus Ansip. «Selle raha investeerimise mõju eelarve tasakaalule on 1,3 protsenti SKTst.»

Lisaks kasvavad märgatavalt Haigekassa ravikindlustuse kulud ning sotsiaaltoetused. 2012. aasta riigieelarve kulud saavad olema suurusjärgus 6,55 miljardit ning tulud 6,1 miljardit eurot. Riigi tegevuskulud suurenevad vaid seadustest või rahvusvahelistest kohustustest tulenevalt. Personalikulud järgmisel aastal ei suurene.

Valitsus tegi eelmisel nädalal põhimõttelise otsuse jätta ministrite ja kõrgemate riigiametnike palgad kärbitud tasemele. Samas suurenevad järgmisel aastal pensionid 4,4 protsenti. Pensionide väljamakseteks kulub tuleval aastal üle 70 miljoni euro.

Riigiasutuste investeeringud suurenevad. Näiteks kasvab teehoiu rahastamine 17,7 miljoni euro võrra ning toetatakse multifunktsionaalse laeva soetust 17,5 miljoni euroga. Varasema kokkuleppe järgi püsivad kaitsekulutused suhtena SKPsse 2 protsendi peal, mis võimaldab muuhulgas suurendada kaitsekuludega seotud investeeringuid. Lisaks investeeritakse heitmekvootide müügist saadud tulust ja RKAS kaudu ligi 250 miljonit eurot.

Rahandusministeerium saadab ministeeriumitele riigieelarve eelnõu 16. septembriks.

Valitsus jätkab järgmise aasta riigieelarve arutelu 22. septembri istungil, mille järel on kavas 2012. aasta riigieelarve eelnõu riigikogule saata.

Valitsus lähtus tuleva aasta riigieelarve koostamisel konservatiivse eelarvepoliitika põhimõtetest ning töötas selle nimel, et eelarve puudujääk oleks alla kolme protsendi sisemajanduse kogutoodangust. Valitsus on seadnud eesmärgiks jõuda tasakaalus eelarveni 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles