Investorid otsivad rahu Skandinaaviast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investorid otsivad rahu Skandinaaviast.
Investorid otsivad rahu Skandinaaviast. Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui Šveitsi keskpank frangi väärtusele lae peale seadis, kroonisid investorid oma lemmikpelgupaigaks Norra ja Rootsi valuutad.

Niipea, kui Šveits teisipäeval oma rahale euro suhtes 1,20 frangi piirangu pani, tormasid maailma majandus- ja eelarveprobleemidest heitunud investorid Norra ja Rootsi kroonide suhteliselt turvalisse rüppe.

Nõrgenes ka teine valuutainvestorite meelisvarjupaik jeen, kuna turgudel eeldatakse, et Tokyo järgib ilmselt Šveitsi eeskuju ja sekkub samuti oma valuuta nõrgendamiseks.

Alates Šveitsi keskpanga otsusest on Norra kroon roninud ülesmäge enam kui 2,5 protsenti ja saavutanud euro suhtes 7,4825 Norra krooniga kaheksa ja poole aasta rekordi. Rootsi kroon on võtnud juurde 2 protsenti, tulemuseks kolme kuu tippmark: 8,9420 Rootsi krooni euro eest.

«Märgid näitavad, et investorid liiguvad alternatiivsete pelgupaikade otsingul karjakaupa korralike eelarvetega Skandinaaviamaade valuutade suunas,»  ütles Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ analüütik Lee Hardman.

«Mõlema raha puhul on aga risk, et valitsused muutuvad kohaliku valuuta tugevuse suhtes tundlikumaks, kuna nemadki on väikesed ja suhteliselt avatud majandused nagu Šveits.»

Skandinaavia tõusule panustajaid on aga julgustanud nii Norra kui Rootsi keskpankade reaktsioonid.

Norra keskpank tunnistas küll oma krooni kerkimist pärast Šveitsi ametivendade sammu ja tõdes, et pelgupaiga staatuse tarvis on neil likviidsust vähevõitu, kuid kinnitas, et ei kavatse mingil juhul Zürichi eeskujul valuuta nõrgendamiseks sekkuda.

«Meie poliitika põhineb sellel, et hoidume sekkumisest. Ja nii see ka jääb,» ütles eile Norra keskpanga president Øystein Olsen.

Rootsi keskpank aga üllatas samal ajal investoreid teatega, et tõstab ilmselt aasta lõpuks intressimäärasid – mis on teravaks kontrastiks teistele arenenud majandustele.

Standard Banki analüütik Steve Barrow ütles, et ilmselt tõusebki Šveitsi frangi mantlipärijaks pelgupaigana Norra kroon, kuna Rootsi oma on aktsiaturgude ja maailmamajanduse murede suhtes tundlikum.

«Siin on iva sees,» ütles ta. «Norra eelarvepositsioon on suurepärane, majandusel läheb ilusti, kroon ei liigu koos aktsiatega ega ohusta seda ka äkilised kvantitatiivsed leevendamised.»

Barrow usub, et isegi kui kui Norra keskpank hakkaks valuuta tugevnemise pärast kurtma, jätkuks sellele vaatamata krooni tõus.

«Sõnad ei suutnud iial Šveitsi frangi tugevnemist peatada, teisiti pole lood ka krooniga. Näeme ette, et varsti on Norra krooni ja euro kurss 7,0 krooni kandis.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles