Holland nõuab Euroopale eelarvetsaari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Rutte.
Mark Rutte. Foto: SCANPIX

Hollandi peaministri sõnutsi peaks Euroopa Liit määrama ametisse uue eelarvetsaari, kes oleks volitatud dikteerima euroala riikide maksu- ja kulupoliitikat ning ütleks lõpliku sõna riikide eurotsoonist väljaviskamise kohta.

Mark Rutte ja tema rahandusminister Jan Kees de Jager kirjutavad Financial Timesis, et uus «eelarvedistsipliini volinik» peaks saama meelevalla rakendada priiskavate euromaade suhtes järjest karmimaid karistusi, pidades sealhulgas näiteks kinni ELi arengufondide raha.

Kui aga mõni riik sülitab ELi nõudmiste peale, peaks ta Rutte kava kohaselt esitama oma eelarve volinikule, kes võib sellele enne parlamendi saatmist veto peale panna. Pikemas perspektiivis võidaks riigid Rutte nägemuses euroalast välja visata, kui nad voliniku otsustest kinni ei pea.

«Riigid, mis ei taha sellele režiimile alistuda, võivad soovi korral eurotsoonist lahkuda,»  kirjutavad Rutte ja de Jager. «Tulevikus võiks ülim karistus olla euroalast väljaviskamine.»

Rutte vähemusvalitsusel on kodumaal maadlemist kasvavate abipaketi-vastaste meeleoludega ning ülalmainitud kõvad sõnad võivad olla mõeldud positsiooni kindlustamiseks sisepoliitikas.

Rutte kabinet valitseb tänu paremäärmusliku Vabaduspartei toetusele. Viimase liider Geert Wilders on täielikult Kreeka abistamise vastu ja nimetab seda «raha üle tammi viskamiseks».

Kõrgete Euroopa ametnike sõnutsi on Hollandist aga saanud Kreeka küsimustes kõige nõudlikum läbirääkija – mis tähendab seda, et Hollandi sisepoliitika mõjutab tugevasti euroala debattide käiku.

Rutte ettepanek on üks esimesi kogupauke lahingus, mis kestab ilmselt vähemalt kaks kuud ja keskendub küsimusele, kas euroala vajab võlakriisis ellujäämiseks tsentraliseeritud majanduspoliitikat.

Augustis andsid euroala liidrid Euroopa Ülemkogu presidendile Herman Van Rompuyle ülesande sõnastada tihedama eelarveliidu põhiteesid. Van Rompuyl on ülesande lahendamiseks aega kuni oktoobrini.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles