Täpsustatud andmetel kasvas majandus teises kvartalis 8,4 protsenti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Täpsustatud andmetel kasvas Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2011. aasta II kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 8,4 protsenti.

SKT kasv on arvutatud majanduse tegevusalade klassifikaatori uue versiooni EMTAK 2008 järgi ja kahekordse deflateerimisega, teatas statistikaamet. Uue arvestusmetoodika järgi korrigeeriti I kvartali SKT aastakasvu 9,5 protsendile.

Eelmise kvartaliga võrreldes kasvas sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT 1,7 protsenti. Nii nagu aastavõrdluses, aeglustus SKT kasv ka kvartalivõrdluses. I kvartalis kasvas sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT eelmise kvartaliga võrreldes 3,1 protsenti.

II kvartalis oli SKT jooksevhindades 4,02 miljardit eurot.

SKT kasvu mõjutas enim töötleva tööstuse lisandväärtuse kasv, mis jätkus veidi aeglasemas tempos. II kvartalis oli aastakasv 33 protsenti, I kvartalis 47 protsenti. Selle tegevusala lisandväärtus suurenes peamiselt ekspordi toel. Enim mõjutas töötleva tööstuse lisandväärtuse kasvu arvutite, elektroonika ja optikaseadmete tootmine. Suure panuse SKT kasvu andis veel veonduse ja laonduse tegevusala, kus maismaatranspordi ning laondust ja veondust abistavate tegevusalade lisandväärtus kasvas kiiresti. Märkimisväärne mõju SKT suurenemisele oli ka neto-tootemaksude koosseisu kuuluvate aktsiisimaksude laekumise kiirel kasvul.

Enim pidurdas majanduskasvu kinnisvaraalase tegevuse, finants- ja kindlustustegevuse ning kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse lisandväärtuse vähenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles