Pevkur: pensionitõus toob 70 miljoni eurose lisakulu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles Postimees.ee’le, et seoses tuleval aastal prognoositava 4,4 protsendise pensionitõusuga on kogu pensionikassa väljamakse umbes 70 miljoni euro võrra suurem kui tänavu.

Pevkur selgitas, et suurenev väljamakse koosneb kahest komponendist. «Esiteks on tuleval aastal Eestis rohkem pensionieas olevaid isikuid ja teiseks tõusev pensioniindeks. Laias laastus jaguneb see summa nende komponentide vahel pooleks.»

Pensionitõus tuleneb seadusest, mis ütleb, et pensioniindeks on mõjutatud maksulaekumisest ning tarbijahinnaindeksist. «2012. aasta aprilli pensioniindeks on 1,044, mis tähendab pensionikasvu,» ütles Pevkur.

«Ma ütlesin seda juba kevadel, et kui majandus kasvab nii, nagu ta kevadel kasvas, siis võib eeldada pensionitõusu vahemikus 3-5 protsenti,» sõnas Pevkur.

Tänavu on rahvapensioni määr endiselt 128,45 eurot. Vanaduspension pensioniõigusliku staažiga 15 aastat on 179,80 eurot, staažiga 30 aastat 244,95 eurot, staažiga 40 aastat 288,38 eurot ja staažiga 44 aastat 305,75 eurot.

Rahandusministeeriumi riigirahanduse ja strateegia osakonna nõunik Sven Kirsipuu ütles tänasel pressiüritusel, et järgmisel aastal on plaanis 4,4-protsendiline pensionitõus.

«Eelduseks on see, et negatiivne pensioniindeks, mis tekkis kriisiaastatel, amortiseeritakse viie aasta jooksul,» sõnas Kirsipuu.

Viimati tõusid pensionid 2009. aastal viie protsendi võrra. Indeksi põhjal oleks tõus pidanud toona olema suurem, kuid tõusu vähendati viiele protsendile seoses eelarvekärbetega.

2010. ja 2011. aastal pensionid ei muutunud, kuigi pensioniindeks jäi alla 1,00 piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles