Keskpanga presidendiks kandideerimist jätkavad Hansson ja Sutt

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sutt ja Ardo Hansson
Andres Sutt ja Ardo Hansson Foto: Eva-Liisa Andresson / Toomas Huik

Eesti Panga nõukogu valis teisipäeval keskpanga järgmise presidendi viimasesse valimisvooru Ardo Hanssoni ja Andres Suti. Nõukogu jätkab valimisprotsessi 11. oktoobril toimuval istungil.

Esimeses valimisvoorus sai Hansson 3 häält, Ligi ja Sutt mõlemad 2 häält ja Tupits 1 hääle. Sellega langes Andres Tupits konkurentsist välja.

Teises voorus sai Hansson 4 häält ning Ligi ja Sutt mõlemad 2 häält. Sellega pääses Hansson edasi ja ülejäänute vahel tehti vahevalimine. Vahevalimises sai Ligi 3 häält ja Sutt 5 häält. Seega langes Jürgen Ligi välja ning kandideerimist jätkavad Ardo Hansson ja Andres Sutt.

Nõukogu otsustas küsida Hanssonit ja Sutilt kirjalikku teksti, et kuulata nende teese Eesti Panga rollist ja ülesannetest, teatas keskpanga pressiteenistus.

Ardo Hansson juhib Maailmapanga majanduspoliitika osakonna tööd Hiinas. Alates 1998. aastast Maailmapangas töötav Hansson on lisaks Hiinale töötanud Ida-Euroopa ja Balkani riikidega. Ta oli Eesti Panga nõukogu liige aastail 1993–1998, Eesti peaministri majandusnõunik aastail 1992–1995 ja 1997 ning välisministeeriumi nõunik aastail 1991–1992. Hansson oli ka Eesti krooni rahareformi juhtinud rahareformi komitee liige. Varasemalt on ta töötanud mitme maineka ülikooli juures. Ta on avaldanud arvukalt majanduspoliitilisi artikleid. Ardo Hanssonil on Harvardi ülikooli majandusteaduse doktorikraad.

Andres Sutt töötab Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) Põhja-Balti valijaskonna direktori vanemnõunikuna alates 2009. aastast. Sutt töötas Eesti Pangas aastatel 1992–2009, alates 2001. aastast keskpanga finantsstabiilsuse eest vastutava asepresidendina. Ta oli rahareformi ettevalmistava töögrupi liige ja eurole üleminekut ettevalmistava asjatundjate komisjoni liige. Vahepeal oli ta aastail 1999–2001 IMFis Põhja-Balti valijaskonna direktori nõunikuks. Sutt on avaldanud majanduspoliitilisi artikleid. Andres Sutt on lõpetanud Tartu Ülikooli rahanduse ja krediidi eriala (cum laude).

Põhiseaduse kohaselt nimetab Eesti Panga presidendi ametisse Vabariigi President keskpanga nõukogu ettepanekul. Ettepaneku tegemiseks on vaja vähemalt viie nõukogu liikme poolthäält.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles