Vald ägab Riigi Kinnisvara laenumaksete all

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallavanema sõnul maksavad nemad RKS korralikult laenu tagasi, kuid ehitajate vigu pole Avinurme koolimajas siiani likvideeritud.
Vallavanema sõnul maksavad nemad RKS korralikult laenu tagasi, kuid ehitajate vigu pole Avinurme koolimajas siiani likvideeritud. Foto: www.avinurmekk.ee/

Ida-Virumaa Avinurme koolimaja remondiks Riigi Kinnisvara aktsiaseltsilt võetud laen tähendab vallavalitsusele peale igakuiste tagasimaksete ka kopsakat, 90 000 kroonini küündivat intressi.

Avinurme keskkooli renoveerimiseks kulus kaks aastat tagasi ligi 25 miljonit, millest põhiosa saadi laenuna Riigi Kinnisvara aktsiaseltsilt (RKAS), kirjutab Põhjarannik.

26 aastaks võetud laenu põhisumma tagasimaksmises vallas probleemi ei nähta, ka paari-kolmeprotsendiline intress oleks kontimööda maksta, kuid 5,34-protsendiline intressimäär sunnib aga vallavanem Indrek Kullamit küsima, kas riigi aktsiaselts ikka peab riigi eraldatud raha vahendades sotsiaalvaldkonda kuuluvalt objektilt nõnda kopsakat kasumit teenima.

Vallavanema sõnul kuulub kool laenu tõttu Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile ning vald on rentniku seisuses, makstes kooli kasutamise eest renti.

«See rent on nagu pangalaen, mille pealt võetakse ka intressi, kusjuures intress on nagu kommertspangal. Nii et riigi rahaga röövitakse omavalitsusi,» sõnas Kullam.

RKASi kommunikatsiooni- ja turundusjuhi Annika Loigu sõnul on tegemist turutasemest soodsama, kooliinvesteeringute programmi tavapärase intressiga, millega nende partner lepingut sõlmides nõustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles