Peaministri nõunik: riigi kulutused ei tohi põhjustada hinnatõusu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansipi majandusnõuniku Aare Järvani sõnul on toorainehindade tõus selleks korraks küll taltumas, kuid pikemaajalises plaanis on nende kallinemine maailmas ilmselt paratamatu.

Peaminister Andrus Ansip märkis täna hommikul ETV saates Terevisioon, et Eesti majanduse peamine probleem on hetkel hinnatõus, kuid valitsus püüab seda igati ohjeldada.

Peaministri majandusnõunik Aare Järvan selgitas, et hinnatõusu leevendamise juures on esimene samm mõistliku eelarvepoliitikaga jätkamine.

«Riigi ülemäärased kulutused ei tohiks ise muutuda hinnatõusu põhjustajaks. Kui eelmisel ja käesoleval aastal tegid mitmed ühekordsed tegurid tulude-kulude tasakaalustamise lihtsamaks, siis 2012. aastal tuleb olukord pingelisem,» hindas Järvan.

Ta lisas, et kui selleks korraks on toorainehindade tõus loodetavasti taltumas, on pikemas perspektiivis toorainete kallinemine ilmselt siiski paratamatu.

«Energia- ja eelkõige elektrimajanduse valdkonnas on riik astunud mitmeid samme uute ühenduste ja tootmisvõimsuste loomisel, mis peaks omakorda leevendama hinnahüppeid tulevikus,» lisas Järvan.

Peaminister Ansipi sõnade kohaselt soovib valitsus hinnatõusudega võitlemise nimel soodustada Eestis ka konkurentsi.

Järvani väitel on konkurentsiolukorra paranemisele kindlasti kaasa aidanud Eesti liitumine euroalaga ja astumine OECD-sse.

«Aasta algusest laiendati konkurentsiameti pädevust vee- ja soojusettevõtjate hindade kujundamisel ning amet on selle tööga ka usinalt pihta hakanud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles