Neivelt: Ligi on teistest kandidaatidest peajagu üle

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Liis Treimann

Endine Hansapanga juht ja praegune Bank Saint Petersburgi nõukogu esimees Indrek Neivelt arvab, et rahandusminister Jürgen Ligi on teistest Eesti Panga presidendi kandidaatidest peajagu üle.

Neivelt kirjutas täna oma blogis, et tema meelest on aruteludest Eesti Panga presidendile vajalike omaduste üle välja jäänud üks tähtis aspekt. «Nimelt peab keskpanga uus juht olema suuteline siinsete kommertspankade juhid – ja parem oleks kui ka pankade omanike juhid – ’üles rivistada’, selgitas ta.

«See võime oli olemas Vahur Kraftil, aga Andres Lipstokil see puudus,» arvab Neivelt. «Olen veendunud, et kui Kraft oleks keskpanga juhina jätkanud, poleks meil olnud sellist laenukasvu nagu oli aastatel 2006 ja 2007. Kraft oleks lihtsalt pangajuhtidele otsa vaadanud ja öelnud, et nii ei tohi. Ja pangajuhid oleks teda kuulanud.»

Neivelti hinnangul on kõiki kriteeriume arvesse võttes Ligi teistest kandidaatidest peajagu üle. «Ta saab hästi aru, mis toimub euroalal, lisaks on ta ka tubli administraator,» märkis pankur. «Tundes piisavalt hästi kohalikke pangajuhte ja ka mõnede omanikpankade juhte, arvan, et kui keegi kandidaatidest, siis ainult Jürgen võiks mõne Rootsi panga juhi enda juurde Estonia puiesteele vaibale kutsuda. Tõenäoliselt saadaks pangajuht küll oma asetäitja, aga signaal oleks sellegipoolest tugev.»

Ligile heidetakse ette tema parteilist kuuluvust, nentis Neivelt. Tema parteilises kuuluvuses aga probleemi ei näe. «Taasiseseisvusaja kahekümne aasta jooksul on üle poole ajast peaministriteks olnud endised kommunistliku partei liikmed. Kas Reformierakonda kuulumine on siis hullem?» küsis Neivelt. «Ning konkurssi välja kuulutades ei öeldud, et juht ei tohi olla parteilise kuuluvusega.»

«Tegelikult oleks parim variant kui panga presidendiks saaks Jürgen Ligi, kes võtaks Ardo Hanssoni endale nõunikuks ja Ardo Hanssonist võiks saada näiteks järgmine Eesti Panga nõukogu esimees,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles