Soojusenergia hinnad aina tõusevad

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toasoe muutub üha kallimaks.
Toasoe muutub üha kallimaks. Foto: SCANPIX

Konkurentsiamet on sel suvel kinnitanud terve hulga asulate ja elurajoonide uued soojusenergia piirhinnad. Nagu ameti andmeist selgub, siis pahatihti on see juba vähemalt teine hinnatõus sel aastal.

Konkurentsiameti energeetikaosakonna juhataja Mare Karotamm ütles, et praegu on pooleli veel umbes 20 piirkonna hinnataotluse menetlemine. «Põhiliseks soojuse piirhinna muutmise põhjuseks on kütuste – maagaasi, põlevkiviõli ja hakkpuidu – hinna suurenemine,» lausus Karotamm. Viimastel andmetel on kõige kõrgem kaugkütte hind praegu Kiilis, kus soojust müüb OÜ Avoterm. Hind on seal 77,91 eurot megavatt-tunni eest. Kui sellele liita käibemaks, siis tuleb maksta 93,5 eurot.

Enam kui 70 eurot (käibemaksuta) tuleb maksta ka veel näiteks Raplamaal Kaereperes, Järvamaal Päinurmes, aga ka Märjamaal ja Abja-Paluojas. Võrdluseks, Narvas on soojuse hind 27 eurot ja 48 senti. Hind on seal muutumatuna püsinud 2009. aastast.

Narva linna köetakse Balti elektrijaamas ülejääva soojusega. Väikestes kohtades köetakse katlaid aga põlevkiviõli või maagaasiga, mis on kallimad. Väikeste asulate probleemiks on väikesed mahud, tarbijaid on vähe ja nii kujunebki ühe korteri kütmine kaelamurdvalt kalliks.

Monopolide ohjeldamise seadusega sai konkurentsiamet õiguse teha ettekirjutusi katlamajade omanikele, et need võtaks kasutusele säästlikuma tehnoloogia ja odavama kütuseliigi, kuid seni pole amet ühtegi sellist kohustust määranud.

Mare Karotamm märkis, et amet on nõudnud ettevõtjailt võrgukadude vähendamist. Karotamm lisas, et ka Tallinna Küte peab kulude kärpimiseks renoveerima soojatorustikke. Tallinna Kütte soojuseenergia konkurentsiameti kinnitatud piirhind on 58,20 eurot megavatt-tunni kohta. Augustis müüs ettevõte soojust hinnaga 56,72 eurot ehk piirhinnast odavamalt.

Augusti keskel prognoosis Tallinna Küte, et gaasi kallinemise tõttu soojuse hind oktoobris tõuseb. Värske hinnangu järgi püsib hind oktoobris veel senisel tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles