Muuli: kui inflatsioon on palgakasvust suurem, elu ilusamaks ei lähe

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli
Kalle Muuli Foto: Toomas Huik

Ajakirjanik Kalle Muuli sõnas, et kui inflatsioon on suurem kui palgakasv, ega elu ilusamaks ei lähe.

«Erinevad pangad avaldasid oma uuendatud majandusprognoose, peaminister Andrus Ansip jõudis rahandusministeeriumist ette ja käis valitsuse pressikonverentsil välja rahandusministeeriumi kokku pandud selle aasta majanduskasvu, ütles, et 2012. aasta riigieelarve tuleb defitsiidiga,» kirjeldas ajakirjanik Anvar Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Enamasti pangad selle aasta majanduskasvu prognoosi suurendasid ja järgmise aasta oma vähendasid, kuna kellelgi pole järgmise aasta suhtes kindlust. Ebakindlus on märkimisväärselt suur ja hakkab mõjutama sellisena inimeste tarbimisotsuseid ja ettevõtete investeerimisotsuseid ja sellisena mõjutabki majandust,» rääkis Samost.

«Väline ebakindlus on probleemiks: nii eurotsoonis kui ka väljaspool Euroopa Liitu,» nentis ta.

«Vahetult enne majanduskriisi oli majanduskasv meil +12 protsenti aastas, sealt kukkusime -4 ja siis -14 peale. Ühe aasta vaatena tundus +12 jube ilus. Minu meelest põhiküsimus on, et kuidas need aastad edasi lähevad: kas maailmas jätkub majanduskriis uue hooga või on see kasvu aeglustumine,» sõnas Muuli.

«Ma hästi ei saa aru, kust see hirmus kasv peaks tulema, kui kõigil Euroopas on suured võlad, mis kasvavad, kui kulutatakse rohkem kui teenitakse, kui rahvastik väheneb ja vananeb,» küsis Muuli.

«Eesti olukord tundub riigimajanduse seisukohast võrreldes teistega suheliselt ilus, aga suurt kasvu küll ei ole kuskilt näha,» tõdes ta.

«Sarnaselt riigile peaksid käituma ka pered ja üksikisikud: tuleb elada säästlikult, koguda varusid, kui see on võimalik, loobuda ebavajalikest kulutustest,» loetles Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles