Aav: kaubamahu tõustes kasvab ka salakaubaveo oht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula raudteepiiripunkt.
Koidula raudteepiiripunkt. Foto: Liis Treimann / Postimees

Maksu- ja tolliameti peadirektori Enriko Aava sõnul võimaldab Koidula uus raudteepiiripunkt ametil teha kauba vedajatega paremat koostööd, kuid suurendab ka salakauba sisseveo ohtu.

Aav ütles BNSile, et Koidula raudteetollipunkti võimekusega lihtsustub kauba liikumine, tegemist on laiema koridoriga. «Meil on äriga lihtsam koostööd teha,» sõnas ta.

Aava sõnul ei kontrollita Koidulas igat rongi, pigem on ameti eesmärgiks süsteemne lähenemine ja pisteline kontroll. Ühe riskina tõi Aav välja võimaliku salasigarettide suuremahulise veo rongiga.

«Legaalse kaubamahu tõustes kasvab ka salakaubaveo oht,» mäkis Aav.

Tema sõnul tuleb taoliste võimalike suurte koguste puhul arvestada, et sellisel juhul ei ole salasigaretid mõeldud Eesti väikese turu jaoks, vaid pigem Soome, Rootsi või Norrasse, kus sigaretid maksavad ka rohkem kui Eestis. Aav rõhutas, et sellisel juhul tegeleb maksu- ja tolliamet ühisturu kaitsmisega.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg iseloomustas varem Tartus olnud ning hetkel ka Tapal toimivaid tolliprotseduure kui vaid vormistamist. Koidulas on see eest olemas Eesti esimene raudteeröntgen, lisaks veel vagunite automaatne numbrituvastus, radiatsiooni tuvastamise võimekus ja kaalud.

Järg märkis, et Koidula piiripunkti kolimisega palkas maksu- ja tolliamet juurde 15 inimest, varem Tartus töötanud inimestele pakuti võimalust jätkata Koidulas. Koidula maantee- ja raudteepiiripunktis töötab kokku 45 inimest, ametil on võimalus ressursse vastavalt vajadusele maantee- ja raudteepiiripunkti vahel ümber korraldada.

Täna toimus Koidula uue raudteepiiripunkti pidulik avamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles