Eksperdid: kriisi vältimiseks peab EKP intresse alandama

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune Euroopa Keskpanga peakorter.
Praegune Euroopa Keskpanga peakorter. Foto: SCANPIX

Ekspertide kogu soovitas Euroopa Keskpangal (EKP)  tänavused intressimäärade tõusud tagasi pöörata, et hoida ära uue majanduslanguse teket.

Euroopa tööstustoodangu ning nii ettevõtete kui tarbijate kindluse alanemine viita majanduskasvu järsule aeglustumisele teises kvartalis, mis võib jätkuda kolmandas, vahendab Bloomberg ekspertide sõnu.

EKP on tänavu baasintressimäärasid tõstnud kaks korda, kokku 50 baaspunkti võrra. «Minu soovitus on, et EKP alandaks põhilist määra 50 baaspunkti võrra, et majanduslanguse taastekke risk väheneks,» ütles Barclays Capitali peaökonomist Julian Callow. «Majanduslik halvenemine on muutunud piisavalt kiireks ja ärevusttekitavaks, et õigustada otsekohest EKP määratõusude tagasipööramist.»

15 majandusteadlasest ja fondijuhist koosnev nn EKP varinõukogu jälgib majandusarenguid ja rahapoliitikat euroalas ning väljastab selle põhjal igal kuul soovitusi.

Mitu ekspertide kogusse mittekuuluvat majandusteadlast ütles Bloombergile, et sünge majandusolukord ilmselt tõesti sunnib EKPd intresse alandama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles