Ministeeriumid sõlmivad kooskõlastamata rendilepinguid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käepigistus
Käepigistus Foto: SCANPIX

Riigikontroll leidis sarnaselt varasemaga, et riigiasutused sõlmivad rendilepinguid, mida eelarveseadusega pole ette nähtud.

Riigieelarve seadus keelab riigiasutustel võtta laenu, kasutada kapitalirenti ning võtta muid pikaajalisi kohustusi, kui see pole ette nähtud riigieelarves. Kui soovitakse selliseid tehinguid teha ning lepinguid sõlmida, tuleb need ette näha iga-aastase eelarve koostamisel finantseerimistehingutena. Vastasel korral on selliste tehingute tegemine riigieelarve seadusega vastuolus.

«Riigikontrolli audititest selgus, et paljud riigiasutused sõlmivad kontoritehnika ja sõidukite liisimiseks kapitalirendi tingimustel rendilepinguid, mida ei ole seadusega ette nähtud,» kirjutati riigikontrolli aruandes.

Samuti on viimastel aastatel hakatud sõlmima katkestamatuid rendilepinguid, mille puhul pole riigiasutusel võimalik rendilepingut ennetähtaegselt lõpetada, ilma et ei peaks tasuma liisinguandjale kõiki tasumata liisingumaksed, liisingulepingu tähtaja lõpuks arvestatud liisingueseme jääkväärtust ja finantseerimise kulusid.

«Riigi konsolideerimata raamatupidamise aruande lisa a 30 andmetel on riigil kokku 4 miljardi krooni
suuruses katkestamatuid rendikohustusi.»

Riigikontrolli hinnangul tuleb katkestamatute rendilepingutega võetavad kohustused samuti eelarves eraldi ette näha ja neid lepinguid ei tohi sõlmida, kui riigieelarve seaduses pole teisiti sätestatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles