IMF ja euroala pankade pärast tülis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF.
IMF. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond on vallandanud vihased vaidlused euroala ametnikega, väljastades hoiatuse ohtude kohta, mis Euroopa panku riskantsete eurotsooni riigivõlakirjade hoiuste tõttu ähvardavad.

IMFi juhatuse eilne analüüs on juba pälvinud Euroopa Keskpanga ja euroala valitsuste jõulise vastulöögi. Viimaste väitel on raport lünklik ja eksitav.

Fond kasutab oma finantsstabiilsuse raportis võlakindlustuse hindu, määratlemaks kolme IMFilt abi saanud riigi – Iirimaa, Kreeka ja Portugali – riigivõlakirjade turuväärtust koos Itaalia, Hispaania ja Belgia omadega.

Kahe ametniku sõnutsi näitab arvestus, et riigivõlakirju turuhinnale ümber hinnates kahaneks Euroopa pankade aktsiakapital ligikaudu 200 miljardi euro ehk 10-12 protsenti jagu. Varade hoiustamise korral teistes pankades võib kaotus osutuda kuni kaks korda suuremaks.

EKP ja eurotsooni valitsused hülgavad IMFi hinnangud.

Hispaania rahandusminister Elena Salgado ütles eile Financial Timesile, et fond vaatleb ekslikult üksnes potentsiaalseid kahjumeid, võtmata arvesse Saksa võlakirjade hoiuseid, mille väärtus on tõusnud.

«IMFi lähenemine on kallutatud,» ütles ta. «Nad näevad üksnes debati varjupoolt.»

Salgado lisas, et selline asi juhtub juba teist korda, viidates IMFi analüüsile 2009. aasta oktoobris, milles pakuti euroala pankade hinnangulisteks kahjudeks finantskriisis 814 miljardit dollarit. Hiljem revideeriti number veerandi võrra väiksemaks.

Salgado ütles, et Euroopa stressitestid peegeldavad pankade seisundit paremini.

Vaidlustesse kaasatud ametnike sõnutsi võib turuhinnale ümberhindamine paljuski selgitada, miks Euroopa kommertspankade aktsiahinnad viimasel ajal langenud on – nende hulgas Prantsuse ja Saksa pankade omad, mis hoiavad suurtes kogustes euroala riigivõlakirju.

«Turuhinnale ümberhindamine on üks jõhker asi, aga just sellega tegelevad praegu riskifondid,» ütles üks ametnik.

Raporti lõplik versioon esitatakse kolme nädala pärast, vahetult enne IMFi aastakoosolekut.

IMFi ametnike sõnutsi tõestab raport veenvalt, et Euroopa pangad peavad leidma endale lisakapitali – nagu fondi uus juht Christine Lagarde hiljuti väitis.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles