Erik Puura: tundub, et me pole fosforiidi kaevandamiseks veel küpsed

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Puura.
Erik Puura. Foto: Sille Annuk.

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi direktori Erik Puura hinnangul pole Eesti fosforiidi kaevandamiseks veel täielikult valmis.

Kommenteerides Viru Keemia Grupi (VKG) kavatsusi Virumaal fosforiiti kaevandama hakata, märkis Puura, et veel tänagi peetakse terminit «fosforiidisõda» Eesti keskkonnahoiu sümboliks, mis mõjutas lõpuks ka poliitstruktuuri.

Ta lisas, et kui rääkida Eestis põlevkivi kaevandamisest, ei ahheta selle peale keegi. Kui aga teemaks tõuseb fosforiidi kaevandamine, kerkivad esile sootuks teised emotsioonid.

«Mulle tundub, et me pole selleks veel küpsed,» kommenteeris Puura võimalikku fosforiidi kaevandamist.

Puura viitas ka teadmistepõhise Eesti loosungile, mille kohaselt ei pruugiks Eesti olla kaevandusriik, vaid panustaks tarkade töökohtade loomisele ja sellest tulenevale ekspordiedule.

Samas lisas ta, et kui vaadata ikkagi asjade pragmaatilist osa, on majanduse edukuse aluseks ka ressursipõhine tootmine ehk nii metsa, lubjakivi, põlevkivi ja teiste sarnaste ressursside kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles