Elcoteq sai kuue kuuga 49 miljonit eurot kahjumit, Eesti tehas jätkab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elcoteqi tehas Tallinnas
Elcoteqi tehas Tallinnas Foto: Mihkel Maripuu

Helsingi börsil noteeritud Elcoteq SE tegevuskahjum selle aasta esimese kuue kuu jooksul ulatus 48,9 miljoni euroni, möödunud aasta samal perioodil oli ettevõtte kahjum 19,8 miljonit eurot.

Selle aasta teises kvartalis oli Elcoteq SE kahjum 37,8 miljonit eurot, möödunud aasta samal perioodil oli vastav näitaja 6,9 miljonit eurot, selgub ettevõtte auditeerimata poolaasta majandusaruandest.

Ettevõtte esimese kuue käive ulatus 367,2 miljoni euroni, mida on ligi kolmandiku võrra vähem kui möödunud aasta samal perioodil. Teise kvartali müügitulu oli 175,7 miljonit eurot, mida pea kaks korda vähem kui möödunud aasta samal ajal.

Kolmapäeval esitasid ühtlasi Elcoteq SE kolm Soome tütarfirmat Elcoteq Finland OY, Elcoteq Lohja Oy ja Elcoteq Design Center oma pankrotiavalduse.

Elcoteq Tallinna AS-i tegevjuhi Jan Kotka sõnul on Soome firmade sulgemine vajalik ettevõtte päästmiseks ning see toob kaasa tõenäoliselt ligikaudu 100 inimese koondamine.

Kotka kinnitas BNS-ile, et viimase aja sündmused emaettevõttes Elcoteq Tallinnat ei mõjuta ning praegu tootmine Elcoteqi Tallinna tehases jätkub.

Elcoteq SE teatas augusti alguses, et laenuandjad on blokeerinud mitmed Elcoteqi pangakontod ja pidanud kinni klientide maksed Euroopas ning USA-s. "Seetõttu on saneerimisel oleva ettevõtte tulevik väga ebakindel ja firma suudab oma äritegevust juhtida vaid osaliselt," teatas Elcoteq toona.

Ühtlasi astus augusti alguses oma ametist tagasi Helsingi börsil noteeritud Elcoteq SE kontserni emaettevõtte tegevjuht Jouni Hartikainen, kes põhjendas oma lahkumist sündikaatlaenuandjate viimase aja tegevusega.

Elcoteqi saneerimismenetluse kiitis Luksemburgi kohus heaks juuli lõpus. Ümberkorraldamise võttis Elcoteq ette, kuna Danske Bank nõudis ettevõttelt kohe 48,5 miljoni euro suuruse sündikaatlaenu tagasimaksmist.

Investeerimisfirma Platinum Equity soovis varem Elcoteqi osta, kõnelusi peeti 80 miljoni eurose rahasüsti üle. Reedese teate kohaselt on Platinum Equity oma ostusoovist loobunud.

Eelmisel aastal jõudis Elcoteq Tallinn 2,1 miljoni krooniga kasumisse, 2009. aastal oli ettevõte 35,1 miljoni krooniga kahjumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles