Venemaal paisub inflatsioon 13,5 protsendini

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev pidamas valitsuse liikmetega nõu riigi majandusolukorra üle.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev pidamas valitsuse liikmetega nõu riigi majandusolukorra üle. Foto: AFP / RIA Novosti / Scanpix

Venemaal küündib tänavu inflatsioon majandusarengu ministri Elvira Nabiullina andmetel aasta lõpuks juba 13,5 protsendini, samas kui valitsus töötab välja uut abipaketti majanduse turgutamiseks.

 

Nabiullina kandis täna president Dmitri Medvedevile ette, et ainuüksi viimasel nädalal oli inflatsioon riigis 0,2 protsenti, viimase kuu jooksul tõusid hinnad 0,8 protsenti ja aasta algusest kogunenud inflatsioon on kokku juba 12,5 protsenti, vahendas RIA Novosti.

«See on märkimisväärne arv ja me peame tegema kõik, et inflatsiooni tempot alandada,» märkis minister riigipeale, kes omalt poolt palus tähelepanuga suhtuda kõigisse makroökonoomilistesse näitajatesse.

Medvedevi sõnul tuleb inflatsiooni alandada ning selleks pole tema hinnangul võimalused sugugi nii pahad. Samas juhtis ta tähelepanu ka sellele, et rida riike võitleb praegu kõrge inflatsiooni asemel hoopis deflatsiooniga, mis polevat sugugi kergem olukord. Hinnatõusu aeglustumine järgmisel aastal olevat aga Venemaale hea ning kujunenud olukorda võiks presidendi hinnangul ära kasutada, vahendas AFP.

Moskvast teatati täna ka uute meetmete ettevalmistamisest majanduse ergutamiseks ning veel 300 miljardi rubla pumpamiseks turgudele, et toetada korporatiivlaene ja aidata firmadel praegust kriisi üle elada.

Vene rahandusminister Aleksei Kudrin teatas, et riigi rahaga kavatsetakse osalt pankadelt üles osta ka kinnisvaralaene. Kõik uued meetmed peaksid tema väitel rakenduma juba aasta lõpuks.

Esimene asepeaminister Igor Šuvalov lisas, et 30 miljardit rubla kavatsetakse eraldada Aeroflotile ja teistele suurtele lennukompaniile, veel umbes 7 miljardit aga põllumeeste laenude subsideerimiseks.

Vene keskpanga juht Sergei Ignatjev kinnitas siiski president Medvedevile, et usaldus pangandussektori vastu tervikuna hakkab taastuma

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles