Aktsiaturud soovivad, et uus rahatrükk pumpaks hinnad üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Bernanke
Ben Bernanke Foto: SCANPIX

Sel nädalavahetusel peetud Jacson Hole´i majanduskonverentsil oli USA keskpanga juhi Ben Bernanke kõne üks tähtsamaid punkte see, et keskpank majanduse turgutamiseks teinud kõik, mis võimalik. Samas loodavad turud, et septembris otsustatakse siiski majandusse lisaraha pumbata.

«Föderaalreservi juhilt ootasid turud signaali Ameerika rahasüsteemi  lisaraha printimise suhtes või mõnda teist keskpanga meedet, mis stimuleeriks USA majandust,» kommenteeris Danske Markets Baltikumi ja Venemaa üksuste juht Howard Wilkinson.

Kinnitust, et tuleb uus rahatrükk (QE3) aga ei tulnud. Bernanke ei andnud mõista ka ühestki teisest meetmest, ta isegi hindas, et USA majanduskasv aeglustus tulenevalt ajutistest teguritest ning
majanduskasv saab hoogu teisel poolaastal.

«Algselt reageerisid turud pettumusega ning kukkusid järsult. Siiski mõne aja pärast turud taastusid, küllap seetõttu, et järgmine keskpanga kohtumine septembris pikendati ühe päeva pealt kahele, mida tõlgendati turgude poolt kui võimalikku lisaaega QE3 teemal arutlemiseks,» kommenteeris Wilkinson.

Kõne üks tähtsamaid punkte oli see, et Bernanke hinnangul on  keskpank oma võimete piiril ning ei ole enam palju ruumi, mida  tasaaks teha, et stimuleerida USA majandust – see on  valitsuse ja kongressi pärusmaa, et teha midagi enamat.

«Kokkuvõttes soovivad aktsiaturud, et QE3 «pumpaks» aktsiahinnad taas üles  ning võib eeldada, et turud näitavad suurt pettumust, kui see nii ei lähe.  On väga võimalik, et turgudel on liialt kõrged ootused septembris toimuva  keskpanga pikendatud kohtumise suhtes ning liialt vähe arvestatakse
tema tegelikku kõnet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles