Maksutõus toob Eestisse alkoholituriste juurde

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome turistid Eestis.
Soome turistid Eestis. Foto: SCANPIX

Põhjanaabrite juures tõusevad järgmisel aastal mitmed maksud, nende hulgas alkoholiaktsiis. See tähendab tõenäoliselt Soome ja Eesti vahelise alkoholiturismi kasvu, nagu on juhtunud pärast eelmisi aktsiisitõuse.

Nii Soome heaolu ja tervishoiu järelevalve amet Valvira kui ka riigi kaubandusföderatsioon arvavad, et järgmise aasta eelarves plaanitav aktsiisitõus suurendab alkoholi sissevedu Eestist. Nii juhtus siis, kui akoholi maksukoormus tõusis Soomes aastatel 2008 ja 2009, vahendab Yle.

Lisaks võib alkoholi kallinemine Soomes tuua kaasa selle hinna tõusu ka Eestis, arvab Tallinna Sadamas asuva Super Alko kaupluse juht Imre Poll. «Ma kardan, et kui maksud Soomes tõusevad, siis Eesti poliitikud tahavad, et see juhtuks ka siin. See on juhtunud paljudel kordadel varem, et kõigepealt Soome tõstab makse, siis Eesti teeb sama,» rääkis ta.

Soome maksumaksjate liidu andmetel tõuseb vastavalt riigi järgmise aasta eelarve ettepanekutele, mis vajavad veel valitsuse heakskiitu, pudeli viina hind ligi ühe euro võrra, kasti õlle hind aga enam kui 2,5 euro võrra.

Samuti kallinevad maksutõusu tõttu sigaretid, kütus ja autod. Keskmine sigaretipakk kallineb 40 sendi võrra. Bensiini hind tõuseb 3 sendi ja diislikütuse hind 13 sendi võrra liitri kohta. Keskmine auto müügimaks tõuseb 650 euro võrra.

Samas on soomlastel lootust ka vähemalt ühele maksulangetusele. Soome peaminister Jyrki Katainen ütles, et valitsus võib alandada tulumaksu, kui ametiühingud ja ettevõtete juhid sõlmivad palgaleppe, mis tagab riigi konkurentsivõimelisuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles