Rootsi autotööstuste raskused jätavad jälje allhankijatele Soomes

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volvo ja Saabi logod
Volvo ja Saabi logod Foto: AFP / Scanpix

Rootsi autotööstuse raskused avaldavad mõju Soomele, kus 30-40 firmat on seotud Volvo, Scania ning Saabi allhanketöödega.


Rootsi autotööstused annavad tööd 140 000 inimesele, vahendas

STT

. Neist 90 000 tegutseb allhankefirmade teenistuse üle kogu maailma.

«Soome firmad tegutsevad peamiselt veokitetootjate Volvo ja Scania allhankijatena ning toodavad vähem Rootsi sõiduautodetööstusele,» selgitas tehnoloogiatööstuse liiklusvahendite grupi spetsialist Raimo Karhu.

Tema väitel töötab Rootsi autotööstuse allhankijatena 30 kuni 40 Soome ettevõtet, kus keskmiselt töötab sada inimest. «Põhiliselt toodavad nad tuuleklaase, lampe, plastmassist detaile, kummivoolikuid,» rääkis ta.

Raskustega maadlevad USA autogigandid Ford ja General Motors on avalikustanud plaani müüa maha neile kuuluvad Rootsi sõiduautodetootjad Volvo Carsi ja Saabi.
Saabi osas on räägitud koguni ka tootmise lõpetamisest.

Volvo veokitootmisüksus teatas sügisel tuhandete töötajate koondamisest. Scania avaldas täna plaani teha 3-kuni 4-nädalane tööpaus.

Karhu sõnul jälgivad Soome allhankijad hoolega olukorda Rootsis ja on juba teinud ettevalmistusi tootmise vähendamiseks Soomes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles