IMF nõuab kiiret kapitalisüsti Euroopa pankadesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christine Lagarde.
Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Valuutafondi juht Christine Lagarde ütles, et poliitikud peavad otsekohe astuma samme uue majanduslanguse vältimiseks.

«Selle suve sündmuste valguses võib öelda, et oleme sisenenud ohtlikku uude faasi,» ütles Lagarde laupäeval USAs Jackson Hole’is keskpankurite aastakokkutulekul.

«Taastumine on veel võimalik, kuid aeg kaob käest.»

Lagarde’i sõnutsi tuleb Euroopa pangad «kiirkorras rekapitaliseerida», et peatada euroala riigivõla- ja finantskriisi levik; USA peab koheselt peatama eluasemehindade languse; mõlemad peaksid panema paika usaldusväärsed pikaajalised eelarvepoliitikad, mis võimaldaksid jätkata kulutustega kasvu toetamiseks lühemas perspektiivis.

Poliitikud ei ole seni julgenud lüüa häirekella arenenud riikide majanduste aeglustumise ja Euroopa finantssüsteemi hapruse pärast, kartes õõnestada usaldust. Selle taustal näitavad Lagarde’i sõnad, kui pakiline on tema arvates vajadus tegutseda.

Euroopa pankadest rääkides oli Lagarde’i sõnakasutus ülimalt jõuline.

«Nad peavad olema piisavalt tugevad, et pidada vastu riigivõlakirjade riskidele ja nõrgale kasvule. See on peamine viis, kuidas raiuda läbi nakkuse levik. Kui samme ei astuta, võib majandusnõtrus levida Euroopa tuumikusse. Puhkeda võib isegi likviidsuskriis, mis oleks ülimalt kurnav.»

Kindlasti ehmatab Euroopa pankureid Lagarde’i ettepanek tugevdada pankade bilansse sunniviisiliste kapitalisüstidega.

«Kõige efektiivsem oleks kohustuslik mahukas rekapitaliseerimine – otsides esmalt eraviisilisi allikaid, kuid kasutades vajadusel riiklikke fonde,» ütles ta.

Üks võimalus oleks süstida pankadesse kapitali otse Euroopa finantsstabiilsuse mehhanismist (EFSF), ütles Lagarde, et mitte kurnata veelgi selliste riikide nagu näiteks Kreeka valitsusi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles