Tripolis lõpeb toit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässulistest võitlejad eile Tripoli lennujaamas.
Mässulistest võitlejad eile Tripoli lennujaamas. Foto: SCANPIX

Tripoli seisis eile õhtul silmitsi ägeneva toidu-, bensiini- ja arstirohtude nappusega, kuna mässuliste ootamatult kiire sissetung lõikas läbi viimasedki tarneahelad.

Enamik poode ja ärisid on suletud, paljud elanikud kardavad liiga kauaks kodust lahkuda – isegi mässuliste kontrolli all olevatel aladel.

Mässuliste ajutine üleminekuvalitsus üritab taastada nii julgeolekut kui teenuseid, tunnistades ka ise, et pealinna vallutamise kiirus oli üllatav ja ületas kõik ootused.

Rahandusminister Ali Tarhouni tõdes, et varud on napid, ning ütles reporteritele: «Me ei olnud valmis sündmuste niivõrd kiireks arenguks Tripoli vallutamisel.»

Oluline osa linnast on mässuliste kontrolli all, kuid tulevahetus jätkub.

Suured ostupiirkonnad nagu Teisipäeva turg Muammer Gaddafi laastatud kodu lähistel oli pärastlõunal suletud, avamise kohta mingeid silte üleval ei olnud.

Kuigi mõned poed ongi praegu moslemite paastukuu Ramadani tõttu päeval suletud, ütlesid elanikud, et paljud neist jäid suletuks ka õhtu jõudes ning ühtlasi on poodides lõppemas kaup.

Souk al-Jumaa linnaosas apteeki pidav Khaled Bin Sulaiman ütles, et neil on laos küllaga mitmeid ravimeid, sealhulgas antibiootikume, kuid insuliin, kõrge vererõhu vastased rohud ja beebitoit on otsakorral.

Sama linnajao naabrivalve komitee esindaja Abdulfatah Touma ütles, et haiglatel on puudus mitmetest ravimitest, ka tuimastusvahentitest, mida ei saa enam Tuneesia kaudu maale tuua, kuna sealtkaudu toimusid mässuliste pealetungid. «Me üritame leida viise, kuidas tuua neid Maltast,» ütles ta.

Samas väitis ta komitee nimel, et toidumuret ei tohiks siiski tulla, kuna paljud poed on eeldatavasti paastukuu ajal peetavate õiste söömapidute tarvis ohtralt kaupa varunud.

Al-Fatah’ torn, milles asuvad naftafirmade nagu ExxonMobili ja ChevronTexaco kontorid, oli suletud. Hoone esimesel korrusel asuvad kauplused on praktiliselt tühjaks röövitud.

Paljud suurfirmad pakkisid juba tükka aega tagasi oma kohvrid ning ei tule ilmselt tagasi enne, kui julgeolek on kindlustatud.

Bensiini on pealinnas raske leida, tanklad on suletud ja allesjäänud varud enamjaolt mässuliste valduses.

Opositsiooni esindajad ütlesid, et bensiini pidavad olema Zawiya linnas pealinnas lääne pool. Samas on sealne rafineerimistehas suletud ja vahemaa samuti pikk – 50 kilomeetrit.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles