Pensionärid pääsevad notaritasust

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal pensionikande muudatusi arutanud Tallinna pensionärid Marta Paesalu ja Voldemar Ojasuu küsisid, kas keegi ka õpetab, kuidas sularahaautomaati kasutada.
Eelmisel nädalal pensionikande muudatusi arutanud Tallinna pensionärid Marta Paesalu ja Voldemar Ojasuu küsisid, kas keegi ka õpetab, kuidas sularahaautomaati kasutada. Foto: Marina Puškar

Vanur, kes soovib oma pensioni alates veebruarist kanda abikaasa või laste pangaarvele, ei pea enam notarile kopsakat summat maksma. Avalduse saab tasuta kinnitada ka valla- või linnasekretäri juures.


Seni Eesti Posti vahendusel pensioni või toetust saanud inimesed peavad juba 15. detsembriks teatama sotsiaalkindlustusametile, kuidas nad alates veebruarist raha kätte saada soovivad.

Üks võimalus on pangaülekanne isiklikule arvele, teine ülekanne usaldusisiku pangaarvele ning kolmas tasuline kojukanne. Kui pensioni kojukande eest tuleb maksta 60 krooni, siis raha ülekandmine näiteks abikaasa pangaarvele nõuab pensionäridelt notari juurde minekut või notari koju tellimist.

Tartus elav 86-aastane pensionär Lembit Enok ütles Postimehele, et võttis just eile ette teekonna notari juurde. Ta tahtis kokku leppida aega, millal too saaks tema haige abikaasa juurde tulla.

Kui veel paar päeva tagasi oli teda ühes notaribüroos hirmutatud mitme tuhande kroonini ulatuva summaga, siis eile sai tõde jalule seatud. «Selgus, et see summa on koos kojukutsega 200–250 krooni,» rääkis Enok.

Ent ka niisugune väljaminek ei pruugi vanuritele jõukohane olla. Sestap tahab riigikogu suure kiiruga viia sisse muudatuse notariaadiseadusse, et anda ka valla- ja linnasekretärile õigus tõestada pensioni ja toetuste teise isiku arveldusarvele kandmise avaldust.

Pensionäridele oleks toiming tasuta ning seadus loodetakse vastu võtta järgmisel nädalal. Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme Tatjana Muravjova sõnul pole ohtu, et seadus vastu võtmata jääks või inimesed avaldustega hilineksid.

Nii soovitab ta pensionäridel mitte kohe notari kontorisse  kiirustada, sest linna- või vallasekretäri juurde peaks tasuta pääsema juba enne 15. detsembrit. Kui aga sinna millegipärast ei jõuta, tuleks Muravjova sõnul vähemalt avaldus igal juhul õigeks ajaks esitada.

Lembit Enokit uudis seadusemuudatusest siiski plaane muutma ei pane. Samuti kahtleb ta, kas inimesed pääsevad linnasekretäri jutule, kui seadus alles järgmisel nädalal jõustub.
«Linnasekretär on ju ainult üks ja avaldus tuleb esitada juba 15. detsembriks. Ma olen alati tähtaegadest kinnipidaja olnud,» nentis Enok.

Harjumaa Raasiku vallasekretär Gunnar Nuuma tõdes, et nende poole on pöördunud juba paljud pensionärid, kes lootsid, et avaldust saab tõestada ka vallasekretär.

Kuid kuna sekretär ei tõenda avalduse sisu, vaid ainult seda, et õige inimene andis allkirja, siis seni niisugune võimalus puudus. Ent  Nuuma oli juba kuulnud ka seadusemuudatusest. «Sellega on ju kiire ja kindlasti on uus teenus kättesaadavam ja odavam,» kiitis Nuuma.

Sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts pani siiski pensionäridele südamele, et kuigi algul võivad pangateenused tunduda keerulised, ei tasu liiga kergelt teha otsust raha kandmiseks teisele arvele.

«Ei tasu kohe tormata avaldust saatma. Soovitan seda ikka põhjalikult usaldusväärsete inimestega arutada ja natuke mõelda,» rõhutas Tonts.

Uus kord

•    Alates 1. veebruarist 2009 Eesti Post enam pensioni ja hüvitisi koju ei too.
•    15. detsembriks tuleb sotsiaalkindlustusametile teatada, kas:
–    raha kantakse pensionäri enda või usaldusisiku pangaarvele;
–    tellitakse tasuline kojukanne, mis maksab 60 krooni;
–    taotletakse tasuta kojukannet (seda saavad teha sügava puudega ja keskustest kaugel elavad pensionärid).
•    Raha teise isiku pangaarvele kandes on praegu vaja notariaalset kinnitust.
•    Pensioniavaldus on võimalik täita pangakontoris, kust pank  toimetab selle tasuta ja kiirelt pensioniametisse.
•    Sularaha väljavõtmine (kuni 30 000 kr) on sularahaautomaadist tasuta.
•    Pangakontorist raha võttes kehtivad sõltuvalt summast teenustasud.
•    Tavalise deebetkaardi väljastamine on tasuta, üle 60-aastastel klientidel ei ole ka igakuist kaardihooldustasu.
Allikas: Swedbank, sotsiaalkindlustusamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles