Rahandusministrid leppisid kokku jõupingutustes EL majanduse elavdamiseks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tähis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis
Euro tähis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis Foto: AFP / Scanpix

EL liikmesriikide rahandusministrid arutasid tänasel korralisel kohtumisel (ECOFIN) võimalusi Euroopa majanduskasvu turgutamiseks.

Üheskoos leiti, et omavahel koordineeritud, kohesed ja sihipärased valitsuste sammud on vajalikud nõudluse stimuleerimiseks, tarbijate kindlustunde tagamiseks ja majanduste normaalseks funktsioneerimiseks.

Kohtumisel tõdeti, et praegusel krediidi- ja eksporditurgude nõrkushetkel on avaliku sektori eelarvetel oluline roll madalseisust väljatulekuks. EL summaarne täiendav eelarvestiimul peaks moodustama ligi 1,5 protsenti liidu SKPst.

Vajalike tegevuste valiku ja mahu otsustab iga liikmesriik ise lähtuvalt oma konkreetsest olukorrast ja eesmärkidest.

Seejuures peavad riigid  silmas stabiilsuse ja kasvu pakti piire ja vajadust tagada majanduse sisemine ja välimine tasakaal.

Mitmed liikmesriigid rõhutasid aktiivsete tööturumeetmete ja väikeettevõtlussektori toetamise tähtsust.

Täna heaks kiidetud soovitused edastatakse 11.-12. detsembri EL riigijuhtide kohtumise aruteluks.

«Eesti saab täna kokkulepitut ainult positiivseks pidada. Mida kiiremini kosuvad EL riikide majandused, seda paremini läheb ka meil. Samuti on kiiduväärt sammuks Euroopa Komisjoni ettepanekud struktuurivahendite kiiremaks kasutuselevõtuks, mis aitavad kiirendada oluliste investeeringute tegemist Eestis,» kommenteeris rahandusminister Ivari Padar.

«Kahtlemata on meie peamiseks prioriteediks euro kasutuselevõtt, mis seab ka piirid kulutamisele. Just suutlikkus euro kasutusele võtta on üks olulisemaid samme meie majanduskeskkonna hea tervise tagamisel ja pean sellele keskendumist väga tähtsaks,» lisas Padar.

Lisaks jõuti üldisele kokkuleppele mitmetes kapitaliturgude toimimist parandavates ja finantssektori vastupanuvõimet tõstvates direktiivides.

Hoiuste tagamise direktiiviga tõstetakse hoiuste tagamise piirmäära 100 000 euroni 2011. aasta lõpuks ning kehtestatakse kiiremad väljamaksetähtajad hoiuste kompenseerimiseks.

Arutelu all olid ka mitmed maksupoliitika punktid. Käibemaksu vähendatud määrade ettepaneku osas kokkuleppele ei jõutud ja diskussioonid selle üle jätkuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles