Täpitähtedega kasutajanimi takistab uuenenud ID-kaardiga digiallkirjastamist

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Toomas Huik.

E24 poole pöördunud lugeja kurtis, et uuenenud ID-kaardiga ei saa dokumente digiallkirjaga kinnitada, kui kaardiomaniku kasutajanimes esineb täpitähti.

Lugeja sõnul sai ta endale mõni aeg tagasi uue ID-kaardi, mis on oma kujunduselt ja värvilt pisut vanast erinev. Suurimaks muudatuseks oli aga see, et kui kasutaja tahtis anda uue kaardiga digiallkirja, polnud see võimalik.

«Uue ID-kaardi puhul ei saa seda kasutada sama arvuti kasutajaga, mis varem, kui nimes leidub täpitähti. ID-kaardi abitelefonilt teati juba kohe probleemi olemasolust ja öeldi, et ainus võimalus on teha arvutile uus kasutaja. Seega iga kord, kui tahan siseneda internetipanka või mõnda portaali ja anda digiallkirja, pean esmalt failid arvutis tõstma kindlasse kausta, et need oleks kättesaadavad ja siis vahetama kasutajat,» kirjutas lugeja.

Riigi infosüsteemi ameti (RIA)  kommunikatsioonijuht Katrin Pärgmäe selgitas, et tegu on tarkvaraveaga, mis täpitähtedega kasutajanime puhul digiallkirjastada ei luba.
Ta täpsustas, et probleem võib esineda Windowsi kasutajanimes sisalduvate täpitähtede korral ning puudutab vaid DigiDoci formaadis dokumentide digiallkirjastamist.

«Paraku tekib vigu iga tarkvara arendamisel ja täpitähtedega seoses on probleeme ka varem olnud,» märkis ta.

«Selge, et kui tegu on tarkvara veaga, ei peaks kasutaja digiallkirjastamiseks enda arvutis tohutult muudatusi tegema. Hetkel saame koos sertifitseerimiskeskusega vabandada ja lohutada, et varsti tuleb välja ka uus versioon tarkvarast. Seal on see viga parandatud ja inimene ei pea digiallkirjastamiseks enam katalooge ja kasutajaid vahetama.»

Pärgmäe lisas, et kui tegu on IT-teadlikuma inimesega, saab ta alates septembri keskpaigast soovi korral ka tarkvara uue beeta-versiooni alla  laadida (http://id.eesti.ee).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles