Soome minister: EL ei saa kunagi täiuslikuks demokraatiaks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: SCANPIX

Soome Euroopa ja väliskaubandusminister Alexander Stubb ütles intervjuus Postimehele, et Euroopa Liit ei saa kunagi täiuslikuks demokraatiaks.

Kas teie hinnangul on otsuste langetamise viis ELis üldiselt piisavalt demokraatlik ja läbipaistev?

Peame meeles pidama, et EL on enamat kui rahvusvaheline organisatsioon. Sel on läbipaistev ja avalik element. Võib ehk öelda, et majandusküsimustes on demokraatia defitsiit.

Väide on, et Euroopa Keskpank ei ole muidugi demokraatlikult valitud organ, kuid nüüd ostab ELi riikide rämpsvõlakirju. Aga EL ei saa kunagi ka täielikuks demokraatia oaasiks, see on kindel.

Demokraatia defitsiit on üha ilmsem, kui vaadata Euroopa Parlamendi valimiste kahanevat osalusprotsenti.

Olen kindel, et pärast seda võlakriisi on Euroopa Parlamendi valimised palju huvitavamad kui minevikus. Tõenäoliselt näeme tulevikus Euroopa Parlamendi valimiste hääletusprotsendi tõusu.

Minu väidan, et Euroopa Parlamendi liikmel, kui ta on aktiivne, on tegelikult rohkem de facto võimu kui riigi ministril. Nii et kutsun endise Euroopa Parlamendi liikme ja praeguse ministrina kõiki valima minema, kui aeg tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles