Äripäev: hinnalangetuse viivitus tõi kütusemüüjaile lisamiljoneid

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus. Foto: Mihkel Maripuu

Aeglane reageerimine kütuste maailmaturuhindade kukkumisele tekitas Eesti suurtele kütusefirmadele 2 miljonit krooni lisakäivet päevas, kirjutas

Äripäev

.


Ajalehe arvutuste kohaselt kasvas pliivaba bensiini jaemüügi marginaal suurte kütusefirmade automaattanklates selle aasta novembris 2,04 kroonini liiter võrrelduna 0,67 krooniga aasta tagasi. Selle aasta keskmine marginaal on 1,23 krooni (rekordilise novembrikuu eelse seisuga oli see 1,16 krooni liiter).

Statistikaameti andmetel on kütuste jaemüügi 12 kuu käive oktoobri lõpu seisuga 8,9 miljardit krooni, mis tähendab, et marginaali suurendamine novembris krooni võrra liiter tekitas kütusefirmadele umbes 2 miljonit krooni lisakäivet päevas.

Statoili peadirektor Helle Kirs-Toiger ütles, et ASile Eesti Statoil ei ole hinnamuudatuste toimumise ajast tulenevalt «tekkinud lisakroone» (pigem vastupidi) ning Äripäeva avaldatud loo arvutuskäik on mõistetamatu.

«Mootorikütuste jaekaubanduses on tihe konkurents ning konkurendi mis tahes üldistele või regionaalsetele hinnamuudatustele reageeritakse võimalikult kiiresti, et taastada oma positsioon hinnakonkurentsis - keegi turuosalistest ei soovi olla kallim (kaotada kliente) ega odavam (kaotada tulu),» selgitas Kirs-Toiger.

Olerexi turundusjuht Antti Moppel selgitas, et siseturu jaehindade langetamise ajastuse asjus oleks otstarbekas võrrelda Eesti jaehindade dünaamikat teiste Euroopa Liidu riikidega. Tema sõnul on kütuse jaeturg oma olemuselt tööstusharu, kus opereeritakse madalate marginaalide ja suurte käibemahtudega. Ühe jaemüüja algatatud hinnamuutusi järgivad nii Eestis kui ka enamikus teistes riikides lühikese ajavahemiku vältel ka teised turuosalised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles