Soome minister: Kreeka-tagatis muutus osaks sisepoliitikast

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb.
Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Täna Eestis viibiv Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb ütles, et Kreekalt abi eest garantiide nõudmine sai väga suureks osaks Soome sisepoliitikast ning seetõttu on riigi valitsus oma nõudmise juurde jäänud.

Miks Soome nõuab Kreekalt tagatist?

Tõenäoliselt samadel põhjustel kui kõik teised.

/.../

Soome nagu Eestigi on hoolitsenud oma avaliku rahanduse eest. Soome, Eesti ja Luksemburg on ainsad riigid, mis täidavad eurokriteeriume. Arvame, et on õiglane saada ka teised riigid kontrolli alla

Kas ka Eesti peaks Kreekalt tagatist nõudma?

Minu töö ei ole hinnata Eesti poliitikat.

/.../

Paljud ELi poliitikad tulenevad nüüd sisepoliitikatest. Kõigil riikidel on sisepoliitikas omad väljakutsed. Meil Soomes on selline olukord, et tagatised said väga suureks osaks sisepoliitikast ja üldse võimekusest valitsus moodustada ning seetõttu oleme nende juurde siiani jäänud.

Kas kogu Kreeka teine abipakett on üldse mõttekas, kui kõik riigid tahavad tagatisi?

See on väga õigustud küsimus. Ma ei ole majandusteadlane, kuid võin öelda, et mõistagi kahepoolset kokkulepet, mis Soomel Kreekaga on, on väga keeruline kopeerida ülejäänud Euroopale.

Pikemalt loe intervjuud Stubbiga homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles