Eesti esimene elamumess lükkus edasi määramatusse tulevikku

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõelähtme golfikülas kevadel valminud energiatõhusast majast pidi saama Eesti esimese elamumessi peakorter. Tänaseks on selge, et mess jääb 2012. aastal ära.
Jõelähtme golfikülas kevadel valminud energiatõhusast majast pidi saama Eesti esimese elamumessi peakorter. Tänaseks on selge, et mess jääb 2012. aastal ära. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti esimene elamumess pidi Jõelähtmel toimuma juba selle aasta suvel, kuid lükati osalejate vähesuse tõttu 2012. aastasse. Tänaseks on selge, et järgmisel aastal messi ei tule ning uut tärminit korraldaja öelda ei oska.

Messi üldjuhi Jaan Kurmi sõnul on üritus edasi lükatud määramatusse tulevikku. «Momendil peab mõtteid koguma,» märkis ta.

Veel mais avaldas Kurm lootust, et augusti keskpaigaks on vähemalt kaheksa arendajaga käed löödud ning messist saab ikka asja. Siis oli plaanis huvilisi lisaks Eestile otsida ka piiri tagant.

Täna avaldas Kurm, et Skandinaaviast üritati küll partnereid leida, kuid sealsete arendajate jaoks olid tähtajad liialt lühikesed. Plaanide järgi oleks mess pidanud toimuma juba aasta pärast, kuid sealsetel arendajatel oleks aega olnud vaja vähemalt kaks aastat.

Kohalike arendajate puhul tõi messikorraldaja peamise takistusena välja rahanappuse. Suuremad firmad tegutsevad ikka veel kahjumiga ja väikestelgi pole piisavalt rasva kogutud. Messil osalemiseks oli vajalik omafinantseering - tuli osta krunt ning kanda ehituskulud.

Teiseks takistuseks oli Kurmi hinnangul siinsete arendajate pelgus võtta enda peale risk lõpptarbija leidmisel. Eestis on seni olnud kombeks ehitada eramu vastavalt tellija soovile, tüüplahendused, mille puhul valib lõpptarbija juba olemasolevate lahenduste seast, väga levinud pole. Messimajade puhul oleks äri tulnud ajada just viimase skeemi järgi.

Messi teemas, milleks oli energiatõhusus, ebaõnnestumise põhjust otsida ei saa. Korraldaja sõnul olid arendajad sellest vägagi huvitatud nagu ka elamumessi enda ideest. «Küsimus number üks oli ikkagi raha,» nentis ta.

Elamumessi idee pärineb Soomest, kus messi tarbeks ehitatakse koos kõige vajalikuga valmis terve asula. Põhjanaabrid on sarnaseid näitusi korraldanud juba kümneid aastaid, tänavu sai 30 eramu võrra rikkamaks Soome keskosas asuv Kukkola. Soomlastele näitamiseks pani messile oma passiivmaja püsti ka Eesti firma Seve Ehituse AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles