Kindlustusfirmadele tuli tormi järel miljonite eest nõudeid

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Buschi Tennisekooli treener Redt Reimal näitab My Fitnessi tennisehalli, mis lume raskuse all kokku vajus.
Rene Buschi Tennisekooli treener Redt Reimal näitab My Fitnessi tennisehalli, mis lume raskuse all kokku vajus. Foto: Liis Treimann

Möödunud nädala algul Eestit tabanud tuisu, tuule ja äkitselt maha sadanud paksu lumekihi tagajärjel kasvas märgatavalt kindlustusfirmadele laekunud kahjunõuete hulk.


Lumetormi tõttu tekkisid kahjud eelkõige seoses sõidukitega. Võrreldes tormile eelnenud nädalaga laekus kindlustusfirmadele keskmiselt kolm korda rohkem autoõnnetustega seotud kahjunõudeid.

Salva kindlustuse kindlustusdirektori ja juhatuse liikme Urmas Kivirüüdi sõnul kasvab õnnetuste arv alati esimese lumega. «Lumi tuleb iga talv maha ning kuna inimesed ei ole alati jõudnud rehve ära vahetada, siis iga esimese lumega kasvab plekimõlkimiste arv mõningal määral,» ütles Kivirüüt.

Ta lisas, et äärmusliku ilmaga muudavad inimesed oma sõidustiili ettevaatlikumaks, mistõttu piirduvad õnnetused enamasti väiksemate plekimõlkimistega ja väheneb ränkade avariide arv.

Ifi kindlustuse kommunikatsioonijuhi Eva-Grete Aljase sõnul kahekordistus neile saadetud kahjuteadete arv võrreldes novembri varasemate nädalatega.

«Praeguseks on kahju hüvitamise otsus tehtud 104 sõiduki osas, ühe sõiduki keskmiseks kaskokahju hüvitiseks on umbes 21 000 krooni,» ütles kommunikatsioonijuht, kelle sõnul kujuneb 104 sõidukikahju kogusummaks umbes kaks miljonit krooni.

«Prognoositav koguväljamakse tormipäevade jooksul tekkinud kaskokahjude hüvitamiseks on tõenäoliselt umbes 5,7 miljonit krooni,» ennustas Aljas kahjude ulatust.
Ta võrdles möödunud nädalal tekkinud olukorda möödunud märtsi äkklumesaju
ga, mis kasvatas kaskokahjude arvu umbes samas ulatuses.

If sai tormipäevade vältel kokku 87 varakahjuteadet. «Kõige suurem kasv oligi varakahjude seas, mille hulk kasvas noil päevil kahekordseks,» ütles Ifi kindlustuse kahjukäsitlusüksuse juhataja Mati Nuut.

Ta rõhutas, et kogu kahjude ulatuse kohta ei ole nõuded kindlustusfirmadeni veel ilmselt jõudnud, kuna tõenäoliselt ei ole osa kliente veel teadlik tormi tekitatud kahjustustest.
«Need avastatakse hiljem, maja katusel kõndides või suvilasse sõites,» nentis Nuut.
Ergo kindlustuse kommunikatsioonijuhi Anu Vahtra-Hellati andmetel ulatub ka Ergole esitatud kahjunõuete kogusumma umbes viie miljoni kroonini.

Ergo kindlustusdirektori Andrus Konsapi sõnul kasvas tulenevalt keerulistest ilmaoludest hüppeliselt ka Ergo autoabi ja puksiiriabi väljakutsete arv, enamasti vajasid inimesed abi autode käivitamisel või teele tagasi tõmbamist.

«Väljakutsete sekka tuli ka huvitavamaid kõnesid, kus kliendid näiteks palusid, et neile viidaks lumelabidas, millega autot välja kaevata,» tõi Konsap näite.

Kuid kahjusid ei tekitanud torm pelgalt sõidukitele. Kindlustusfirmadele laekus ka palju varakahjuteateid, valdavalt Harjumaalt. Kahjustusi põhjustasid kõige enam hoonetele langenud puud või tugev tuul, mis majadelt katuseid rebis.

Lisaks Audentese kilehallile hävitas tuul ka Haaberstis asuva spordikompleksi My Fitness tennisehalli.

«Kilehall kattis nelja tenniseväljakut ning tugeva tuule tõttu vajus kilehall kokku umbe kella kümne ajal pühapäeva (23. novembri) õhtul,» ütles My Fitnessi juhataja Erki Torn. Ta ei osanud veel ennustada kahjude kogusummat.

«Nimelt katab kokkukukkunud kilehall veel väljakut, seega me ei oska öelda, kas ja kui palju said kannatada kile alla jäänud tenniseväljakud,» ütles Torn, kelle sõnul on ainuüksi kilehalli hinnaks umbes kaks miljonit krooni.

Praegu võtab My Fitness hinnapakkumisi ning Torni sõnul saab uue kilehalli parimal juhul püstitada jaanuariks, halvemal juhul aga alles suveks.

My Fitnessi kilehallis tegutsenud OÜ Tennis Pro juhataja Keit Sikk ütles, et vaatamata äkitselt vähenenud väljakute arvule õnnestus kliendid ja tennisehuvilised siiski ära mahutada. «Muidugi kaasnesid mõningad ebamugavused, kuna tuli muuta broneeritud aegu,» ütles Sikk.

Elekter on kodudes tagasi

Eesti Energia (EE) kõrvaldas viimased enam kui nädalataguse tormi tõttu tekkinud elektrikatkestused nädalavahetusel.

Kõige viimased tööd jäid EE-l teha Pärnumaal, mida torm kõige hiljem tabas. Firma pressiesindaja Kristjan Hamburgi sõnul tehti Pärnumaal viimased tööd nädalavahetusel. «Täna (eile – toim) ei tohiks ühtegi tormist tekkinud katkestust enam olla,» lausus ta.

Kokku võtsid tormid elektrienergia üle Eesti enam kui 40 000 majapidamiselt ja ettevõttelt. Rikkeid parandati üle 1000. Rikete haripunkt oli eelmise nädala algus, kui korraga oli elektrita üle 34 000 majapidamise. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles