Kreeka majandus veelgi viletsam, kui arvati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka majandus veelgi viletsam kui arvati.
Kreeka majandus veelgi viletsam kui arvati. Foto: SCANPIX

Kreeka rahandusminister hoiatas, et riik on vajumas sügavamale majanduslangusse. Revideeritud andmetel tuleb tänavu kukkumist kuni 5 protsenti.

Uus prognoos kõlab hetkel, mil Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi eksperdid on alustanud eelarve- ja struktuursete reformide hindamist, enne kui otsustatakse järjekordse 8 miljardi eurose abiraha portsjoni ülekandmine.

Rahandusminister Evangelos Venizelos ütles Ateena raadios: «Värskete prognooside valguses võib langus ulatuda üle 4,5 protsendi – ja me ei tea, millega ta lõpeb.»

«Tõde on see, et langust võimendab koduste ja välismaiste faktorite segu ning see ongi meie suurim probleem,» ütles Venizelos.

EL-IMFi varasemad prognoosid, millele ehitati üles parlamendi poolt juunis kinnitatud elarveprogramm, eeldasid tänavuseks languseks ligikaudu 3,8 protsenti ning nägid tulevaks aastaks ette 0,8 protsenti majanduskasvu.

Kreeka mõttekoja Kepe analüütikud hoiatasid juba siis, et prognoos oli üleliia optimistlik ega arvestanud piisavalt sisenõudluse järsku langust. Nad ennustasid, et majandus kuivab kokku vähemalt 4,5 protsendi ning et 2012. aasta kasv tuleb null.

Venizelos hoiatas samuti, et kuigi Kreeka esimesest abipaketist on veel 45 miljardit eurot alles, ei saa teine ja keerukam pakett ilmselt valmis enne «oktoobri esimest või teist nädalat».

«Kui ta valmis ei saa, tuleb vahepealne meede,» ütles Venizelos, rahustamaks kaasmaalasi, kes kardavad, et valitsus ei pruugi tulla toime septembri lõpus tasumisele kuuluvate laenuintresside ja teiste maksetega.

ELi ametnikud lootsid, et uus pakett saab valmis septembrikuiste maksetähtaegade kukkumise ajaks.

Venizelos üritas jätta muljet, et kahepoolne kaup Soomega tagatise asjus ei ole veel kindel ja «tuleb [ELi] poliitilisel tasandil alles läbi arutada».

Analüütikute sõnutsi võib Kreeka majandusolukorra halvenemine olla signaaliks teistele, et ka neil oleks targem tagatist nõuda.

Esialgsetel andmetel kukkus Kreeka tööstustoodang juulis 6,9 protsenti. Kreeka statistikaameti andmetel on riigitulud kahanenud aasta esimese seitsme kuuga 6,4 protsendi võrra.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles