OPECi tegevusetus alandas nafta hinda

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Pärsia lahe ääres Bahreinis.
Naftapuurtornid Pärsia lahe ääres Bahreinis. Foto: SCANPIX

Naftabarreli hind langes täna enam kui kahe dollari võrra, kuna Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) esindajad lükkasid Kairos otsustamise võimaliku tootmise kärpe üle detsembrisse.


New Yorgi börsi peamise toornafta (

light sweet crude

) hind jaanuarilepingutes langes 2,41 dollarit 52,20 dollarini NYMEXis, vahendas AFP.

Londoni ICE futuurideturul langes Põhjamere Brenti toornafta hind jaanuarilepingutes 2,13 dollari võrra 51,36 dollarini.

«Toornafta futuuride hind vajus enam kui kahe dollari võrra, sest OPECi otsus jätta tootmismaht muutmata tegi turu murelikuks,» rääkis Sucdeni analüütik Michael Davies.

Kartelli peasekretär Abdalla Salem El-Badri rääkis, et OPEC võib tootmist oluliselt vähendada detsembris, kui olukord naftaturul näib olevat halvenenud.

«Kui me näeme, et turusituatsioon on halvenenud, siis võtame ette ulatuslikke samme Alžeerias ja kõikjal, kus vaja,» rääkis ta täna ajakirjanikele Iraanis.

El-Badri on veendunud, et kartell otsustab tootmist detsembris vähendada, kuna naftareservid on suured. Kärpe täpset suurust ei soovinud ta öelda.

Juulis tõusis barreli hind rekordilise 147 dollarini ja on nüüdseks kukkunud ligikaudu 60 protsenti.

OPECi president ja ühtlasi ka Alžeeria energiaminister Chakib Khelil rääkis laupäeval Kairos, et kartelli ministrid otsustasid nõudluse ja pakkumise tasakaalustamiseks astuda konkreetseid samme 17. detsembril. Sel kuupäeval toimub OPECi ministrite korraline kohtumine Alžeerias Oranis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles