Hiinas aeti laiali USA asepresidendi pressikonverents

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joe Biden ja Wen Jiabao.
Joe Biden ja Wen Jiabao. Foto: SCANPIX

Washington ootab asepresident Joe Bideni Hiina visiidist kindlasti enamat kui tseremooniat, lootes edastada laenuandjale nr 1 lohutava sõnumi oma majanduse usaldusväärsusest.

Sellistel puhkudel võib aga vorm olla sama tähtis kui sisu. Seetõttu oli kõigi osaliste jaoks ülimalt piinlik, et asepresidendi eilne hoolikalt lavastatud kohtumine Hiina ametivenna Xi Jinpingiga, kes paistab olevat Pekingi kõrgeima ametitooli pärija, väga kohmakalt välja kukkus.

Biden alustas ilusti, meenutades imetlusega Xi «avatust ja siirust» varasemal kohtumisel.

Aga niipea kui ta majandusest rääkima hakkas, asusid Hiina turvatöötajad ja välisministeeriumi niiditõmbajad ajakirjanikke saalist välja lükkama, summutades Bideni hääle hõigetega «läbi sai, läbi sai, aeg minna».

Asepresidendi põhisõnum, mis hiljem salvestiste abiga taastati, oli järgmine: «Ma olen absoluutselt veendunud, et maailma majanduse stabiilsus sõltub suuresti ka USA ja Hiina koostööst.»

Asetleidnud spektaakli valguses on selles koostöös veel kõvasti arenguruumi.

Kui Valge Maja ja USA saatkonna töötajad ajakirjanike poolele astusid ja üritasid aidata neil paigale jääda, lükati-tõugati neid sama räigelt kui reportereid, taustaks Hiina välisministeeriumi ametnike sisin: «Miks ta juba ei lõpeta?»

Bideni nelja päeva pikkune visiit on esimene USA-Hiina tipptasemel kohtumine pärast hiljutise keeristormi puhkemist turgudel, millele andis tõuke ka USA reitingu langetamine Standard & Poors’i poolt.

Kohaliku meedia sõnutsi ootab Peking Bidenilt kinnitust, et Hiina üüratud dollarivarud on kaitstud. «USA vajab meeleheitlikult Hiina tuge,» kõlas Hiina tabloidi Global Timesi Bideni visiiti kajastava loo pealkiri.

Kuna etendust jälgib niivõrd palju silmapaare, on lavakaunistuste kokkukukkumise ajastus ülimalt ebaõnnestunud. 

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles