Taliga: riik ei karista ebaseaduslikult vallandanud tööandjat

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga.
Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits

Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga on nördinud, et seadus ei näe ette ebaseadusliku vallandamise eest riigile trahvi maksmist.

«Kui tööandja oleks korrektselt käitunud, siis oleks ta kulud lõppkokkuvõttes kujunenud palju väiksemaks,» kommenteeris Taliga juhtumit, kus Paljassaare Kalatööstus vallandas ebaseaduslikult töötajate esindaja Vladimir Sõtniku ning vaidles temaga pikalt töövaidluskomisjonis ja kohtus, jäädes lõpuks kaotajaks.

Vastavalt ringkonnakohtus viimaks sõlmitud kompromissile peab Paljassaare Kalatööstus maksma endisele töötajale hüvitiseks ligi ühe aasta palga.

«Samas riik tegelikult ei karistanud tööandjat,» märkis Taliga. «Tööandja peab Sõtnikule küll hüvitist maksma, kuid seadus ei näe ette ebaseadusliku vallandamise eest riigile trahvi maksmist.»

Ametiühingujuhi sõnul paljud tööandjad arvavad, et seadust ei pea täitma, sest reaalseid karistusi sellele ei järgne ning töötajad sageli üldse lähe oma õiguste kaitseks kohtusse, sest neil pole raha juristile maksmiseks.

«Ebaseaduslikku vallandamist oleks vähem juhul, kui selle eest oleks tagatud suur hüvitis töötajale ning trahvi maksmine riigile,» arvas Taliga. «Teine võimalik lahendus on see, et kui vallandamine vaidlustatakse, siis tööandja maksab palka hetkeni, kuni vaidlus kas töövaidluskomisjonis või kohtus laheneb.»

Parim kaitse töötajatele on ametiühingute keskliidu sõnul aga oma õiguste teadmine ja nende kasutamine. Oma õigustest saab lugeda näiteks Euroopa Sotsiaalfondi toel valminud õpikeskkondadest - töölepingu seaduse e-käsiraamatust ning usaldusisiku veebikoolitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles