Vitsur: Eesti on väliselt sädelevam, kui ootasin

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu

Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur ütles, et Eesti on praegu väliselt sädelevam, kuid ka vähem koostööaldis ning individuaalset tarbimist taga ajavam, kui ta 20 aasta eest ette kujutas.

Vitsuri eredaim mälestus 20 aasta tagusest ajast on putšipäeva hommik. «Kui ma riigikogu ehk tollase ülemnõukogu hoonesse hommikul tööle läksin, siis esimesed inimesed, kellega kohtusin, olid Kaido Kama, Illar Hallaste ja veel keegi. Nad küsisid, et mida sinu arvates praeguses olukorras tegema peaks,» meenutas ta.

«Ma ütlesin, et ega praegu ei ole muud, kui teha nii, nagu omal ajal Jaan Poska ütles, et nüüd ei jää muud üle, kui Eesti Vabariik välja kuulutada.» Ekspert lisas, et ta absoluutselt ei teadnud, mis võib sellest välja tulla.

Vitsuri sõnul on tema eredaim ja rõõmustavaim mälestus taasiseseisvuse 20 aastast ehk see, et Eestis sai Euroopa Liidu liige.

Ta ei osanud enda kinnitusel 20 aasta eest sugugi ette kujutada, et Eesti on selline nagu praegu. «Esiteks ma ei arvanud, et Eesti muutub väljastpoolt vaadatuna nii sädelevaks - ma mõtlen kesklinnade klaaspaleesid ja seda autoparki, mis tänavatel liigub. Ja teistpidi, ma arvasin, et Eesti on rohkem oma riigi ülesehitamisele ja koostööle aldis, mitte aga individuaalset tarbimist taga ajav,» selgitas ekspert.

Osalt on Eesti viimase 20 aasta areng Vitsuri sõnul tema ootusi ületanud, osalt aga neile alla jäänud. «Üldiselt on ootused täitunud, sest suurim ootus oli see, et Eesti jääks püsima ja saaks hakkama,» lisas ta.

Vitsur usub, et järgneval 20 aastal jätkab Eesti arengut euroopaliku tsivilisatsiooni suunas. «Kahtlemata on Eesti tasakaalukam, euroopalikumalt mõtlev, oleme rohkem n-ö võrgustunud Euroopaga, mõistame rohkem oma naabreid, ei ole nii egoistlikud ega enesekeskused, vaid oskame teisi arvestada,» rääkis ekspert, milline on Eesti tema arvates 20 aasta pärast.

Seda, et Eestis saab järgmise paarikümne aasta jooksul Euroopa Ühendriikide osariik, Vitsur tõenäoliseks ei pea. «Euroopa Ühendriigid ilmselt ei sünni, aga see sõltub hoopis muust kui meist. Kui nad aga sünnivad, siis on meil kasulikum olla nende osa kui perifeeria.»

Vitsur on Eesti majanduse probleemidega ja nendele lahenduste otsimisega olnud seotud taasiseseisvumisaja algusest peale.Ta on osalenud turumajandusele ülemineku esimeste reformide laine kujundamises ning tegutsenud reformide elluviimisel Eesti ülemnõukogu, riigikogu ja valitsuse liikmena. Vitsur on ka nõustanud kahte Eesti peaministrit ja majandusministrit ning korduvalt olnud riigile kuuluvate või riigi osalusega äriühingute nõukogude liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles