Aktsiaturgude kõikumised on investorite hinge jätnud püsivad haavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börsimaaklerid
Börsimaaklerid Foto: Raigo Pajula

Eelmise nädala rekordilised kõikumised aktsiaturgudel kestsid neli päeva, investorite ebamugavad  tunded aktsiaturgude suhtes võivad kesta veel aastaid.

Kokku viisid investorid USA investeerimisfondidest ära 23,5 miljardit dollarit. See on kõige suurem raha väljavool alates 2008. aasta oktoobrist, kui turud ei olnud Lehman Brothersi pankrotist veel toibunud, vahendab Bloomberg.

Üles-alla sõit tekitas eriti kõhedust investorites, kes olid 2000. aastal üle elanud tehnoloogiamulli lõhkemise, S&P 500 indeksi 57- protsendilise languse 2007. aasta oktoobri ja 2009. aasta märtsi vahel ja ühepäevase languse eelmise aasta mais.

Langevad kinnisvarahinnad, kõrge töötus ja kasin usaldus valitsuse sammude suhtes võivad investorid USA aktsiaturgudest järgnevaks neljaks-viieks aastaks eemale peletada.

«Kui sel hetkel, mil sa majast väljud, pahvatab kohe mõni pomm, otsustad sa pikemalt kodus istuda,» kommenteeris JPMorgani strateeg Andrew Goldberg.

Ajaloos on suuri kukkumisi olnud varemgi ning investorid on alati pärast kukkumisi turule tagasi tulnud. Nii läks näiteks 1987. aasta oktoobris, pärast Ida-Aasia finantskriisi 1997. aastal, ja pärast Vene kriisi 1998. aastal.

Täna on suurim investorite grupp pärast II maailmasõda sündinute põlvkond, pärast kahte langusperioodi ning selle kuu kõikumisi on väga ebatõenäoline, et nad veel pensionieas aktsiaturgudele naasevad.

Ka noored ei ole väga innukad oma raha aktsiatesse paigutama ning eelistavad sääste hoida hoopis sularahas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles