Kindlustunde vähenemine pärsib jaemüüki

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööblimüük kannatab kinnisvarasektori madalseisu tõttu.
Mööblimüük kannatab kinnisvarasektori madalseisu tõttu. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Majanduse jahtumisest tulenevalt on tarbijad ettevaatlikud ja ostavad kaupu vähem ning olukorda ei päästa eriti ka kaupluste sooduskampaaniad, leiab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium statistikaameti teadet kommenteerides.


Kaubanduskeskuste sooduskampaaniad meelitasid kauplustesse küll rohkem ostjaid, kuid kõrgete hindade ja madala kindlustunde tõttu eelistavad tarbijad odavamaid kaupu ja kulutavad vähem.

Müük langes oktoobris võrreldes eelmise aasta sama kuuga kõikides kauplusegruppides, välja arvatud postimüük, kus kasv oli 18. Toidukaupluste müügimaht jäi eelmise aasta oktoobrikuu tasemele. Veidi on langenud toidukaupade hinnad. Võrreldes septembriga kasvas toidukaupluste jaemüük püsivhindades 6 protsenti.

Kõige rohkem vähenes müük tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes, kus müük vähenes võrreldes eelmise aastaga 21 protsenti. Selles kauplustegrupis oli eelmisel aastal ka küllalti kõrge võrdlusbaas (kasv 19 protsenti).

Kinnisvara- ja ehitussektori käekäik mõjutab jätkuvalt halvasti ehitus- ja kodukaupade müüki, mistõttu majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kaupluste müük vähenes oktoobris 18 protsenti.

Majanduse üldine jahenemine, laenuintresside kallinemine ja raskused juba olemasolevate eluruumide müümisel langetasid jätkuvalt nõudlust uute eluruumide järele ja sellest tulenevalt ka sisustuskaupade ja kodumasinate müügile.

Majanduslangusega käsikäes väheneb ka autode müük. Karmistunud liisingutingimused pärsivad liisingu kasutamist. Sõidukikaubanduse ettevõtete müügitulu vähenes oktoobrikuus jooksevhindades 17 protsenti, sellest mootorsõidukite ja nende varuosade müügitulu neljandiku võrra.

Uute autode registreerimine kahanes oktoobris aastataguse ajaga võrreldes kolmandiku võrra. Kasutatud sõiduautode registreerimine vähenes võrreldes eelmise aastaga ligi 50 protsenti. Seoses kulude kokkuhoiuga ja sõitude piiramisega alanes 7 protsenti ka mootorikütuse müük.

Inimeste kindlustunne on kuust kuusse langenud. Oht töötuks jääda on suurenenud ning inimesed on hakanud rohkem säästma ja ostavad kaupu vähem. Seetõttu ei ole jaekaubanduses lähiajal tarbimise suurenemist oodata.

Elanikud on praegu äraootaval seisukohal. Ka konjunktuuriinstituudi ettevõtete uuringu kohaselt jätkub majanduse jahtumine ja järgmise kolme kuu prognoosid näitavad müügi langustrendi püsimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles