Kesk-Euroopa arenevate turgude kasvutempo raugemas

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Et Tšehhi, Ungari ja Rumeenia majandused kasvasid teises kvartalis vähem kui esimeses, näevad eksperdid kasvutempo raugemises signaali, et kriisieelsete tasemete saavutamine võib Kesk-Eurooopas lükkuda üha kaugemasse tulevikku, kirjutab Wall Street Journal.

Regiooni eelarvedefitsiidi vaos hoidmisega ja finantsturgude usalduse hoidmisega hädas olevatel valitsustel, ei ole ka eelarvepoliitilisi võimalusi majanduse ergutamiseks.

Samas on eurotsoonis valitsev ebakindluse tõttu oodata nõudluse vähenemist Kesk-Euroopas toodetud kaupade vastu ning vähenemas on ka majanduskasvu hoogustavad investeeringud Lääne-Euroopast.

Nii on suurel määral Saksamaa majandusest sõltuvad Tšehhi, Ungari ja Rumeenia majanduskasv  aeglustunud koos Saksamaaga.

Kõige drastilisemalt majanduse kasvutempo aeglustunud Ungaris, kus teise kvartali majanduskasvuks teatati esimestel andmetel võrreldes aastatagusega 1,5 protsenti. Esimeses kvartalis oli kasvuks 2,1 protsenti.

Ungari majanduskasvu piirab ka kesine sisenõudlus, kuna paljud  kodumajapidamised on hädas üha kallinevas võõrvaluutas võetud võlgade maksmisega.

Tšehhi teise kvartali maanduskasv oli aga 2,4 protsenti, Rumeenias 1,4 protsenti.

Eksperdid prognoosivad aeglast kasvutempot ka Poola majandusele, mis teatav oma esialgse majanduse kasvunumbri käesoleva kuu lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles