Merkel ja Sarkozy tahavad «tõelist majandusvalitsust»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy.
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president Nicolas Sarkozy üritasid eile demonstreerida tahet seista euro kaitsel ja peatada spekulatsioonid finantsturgudel, suutmata samas käia välja ühtegi uut mõtet.

Nad tõotasid toetada tõelise majandusvalitsuse loomist euroalas, mis tähendaks vähemalt kahe tippkohtumise pidamist aastas Euroopa Ülemkogu presidendi Herman Van Rompuy juhtimisel – mille suhtes euroala liikmed juba nagunii kokku on leppinud.

Mida «majandusvalitsus» aga tegelikult tähendab, seda ei ole kumbki liider veel selgitada osanud.

Ühtlasi kutsusid Pariisis kohtunud Merkel ja Sarkozy 17 euromaad lisama oma põhiseadustesse laenulaed, eesmärgiga juurutada tasakaalus eelarvete kultuuri. Põhiseaduste täiendamine peaks nende nägemuses saama ühele poole 2012. aasta keskpaigaks.

Siiamaani on antud kontekstis räägitud lihtsalt seadustest, mitte põhiseadustest.

Juhid teatasid, et Saksamaa ja Prantsusmaa asuvad koordineerima oma eelarvete plaanimist ja üritavad panna paika ühise ettevõtlusmaksu baasi.

Kahe liidri tippkohtumist varjutasid erinevad nägemused sellest, millist muljet Euroopale jätta.

Sarkozy soovis esitada ühiseid järeldusi kui kaalukaid ja progressiivseid otsuseid. Merkelit näis peamiselt huvitavat, kuidas vältida millegi uue väljakäimist.

Eriti hoolikalt hoidus Merkel sõnadest, millest oleks võinud välja lugeda kas või õrna vihje ühistele eurovõlakirjadele rahaliidu murelaste aitamiseks.

Saksamaa on jõuliselt teiste riikide laenude tagamise vastu seni, kuni majandus- ja eelarvepoliitikaid pole oluliselt harmoneeritud.

Antud küsimuses teenis Merkel välja ka Sarkozy nõusoleku. «Me oleme täpselt samal seisukohal,» ütles Prantsuse president. «Ühel päeval võivad eurovõlakirjad kindlasti tulla, aga integratsiooniprotsessi lõpus, mitte selle alguses.»

Sarkozy pälvis aga kantsleri entusiastliku heakskiidu ettepanekule panna põhiseadustesse kirja laenulae põhimõtted.

Ühtlasi soovivad Prantsusmaa ja Saksamaa anda Euroopa Komisjonile suuremad volitused sekkuda riikide plaanidesse Euroopa struktuurifondide kasutamisel, tagamaks, et raha «konkurentsivõime ja kasvu huvides» täiel määral ära kulutatakse, ütles Merkel.

Demonstreerimaks üksmeelt majandus- ja eelarvepoliitika vallas nõuavad kaks liidrit edaspidi oma rahandusministritelt, et nood lepiksid enne aastaeelarvete koostamist omavahel kokku ühiste majandusprognooside suhtes.

Merkel rääkis ka rahustavaid sõnu Saksa majanduskasvu aeglustumise kohta ja rõhutas, et «saavutatud on kriisieelne tase».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles