Buffett USA poliitikutele: tõstke minu ja mu sõprade makse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett
Warren Buffett Foto: SCANPIX

Miljardärist investor Warren Buffett julgustab USA parlamendiliikmeid tõstma tema ja teiste «megarikaste» ameeriklaste makse, et katta tohutut eelarvepuudujääki.

Buffett kirjutab tänases New York Timesis ilmunud arvamusartiklis, et makse võiks tõsta kõigil ameeriklastel, kes teenivad aastas vähemalt miljon dollarit. Veelgi kõrgem tulumaksu määr võiks kehtida neile, kes teenivad vähemalt 10 miljonit.

«Meie juhid on palunud meilt «jagatud ohverdust». Kuid kui nad seda palusid, siis minu poole nad ei pöördunud. Küsisin oma megarikastelt sõpradelt, et teada saada, mis valusaid meetmeid nemad ootavad. Ent ka nemad jäid puutumata,» kirjutas investeerimisfirma Berkshire Hathaway esimees. «Ajal, mil vaesed ja keskklass võitlevad meie eest Afganistanis ja enamikul ameeriklastel on raske ots otsaga kokku tulla, saame meie, megarikkad, endiselt oma erakordseid maksusoodustusi.»

Buffett tasus enda sõnul mullu valitsusele maksudena vaid 17,4 protsenti sissetulekust, samal ajal kui keskklass tasub riigile kuni 25 protsenti sissetulekust, rääkimata kopsakatest sotsiaalmaksudest.

Buffett meenutab 1980ndaid ja 1990ndaid, mil maksumäärad rikkuritele olid palju kõrgemad kui praegu, kuid ometi loodi tollal (aastatel 1980-2000) USAs juurde ligi 40 miljonit töökohta.

«Te teate isegi, mis pärast seda on juhtunud: madalamad maksumäärad ja palju vähem uusi töökohti,» märkis ta. «Inimesed investeerivad, et raha teenida, ja potentsiaalsed maksud pole kunagi neid eemale peletanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles