USA töösturid valmistuvad topeltlanguseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA töösturid valmistuvad topeltlanguseks
USA töösturid valmistuvad topeltlanguseks Foto: SCANPIX

Ameerika tööstusettevõtted valmistuvad uueks ehk W-kujuliseks majanduslanguseks ning teevad koondamis- ja teisi kulukärpeplaane, kuigi hiljutised finants- ja poliittormid pole nõudlust veel reaalselt vähendanud.

Mõned, näiteks kaevandus- ja põllumajandustehnika valmistajad, prognoosivad veel tänagi tugevat kasvu. On aga ka neid, kelle tellimused ja müük takerduma on hakanud.

Keemiafirma WR Grace’i finantsdirektor Hudson La Force ütles: «Me kammime parasjagu läbi oma klienditellimuste andmeid, et nõudluse aeglustumist kindlasti otsekohe märgata.»

Michael Griffin konsultatsioonifirmast Corporate Executive Board ütles, et tootjad teostavad oma tehastes «stressiteste» ning mõtlevad – nagu ka aastal 2008 – võimalustele, kuidas finantspositsioone stabiliseerida.

«Tegevjuhid on olnud murelikud juba pool aastat, tagatipuks nüüd need kõikumised,» ütles Griffin. «Juba eelmises kvartalis hakati värbamis- ja investeerimisootusi kärpima, nüüd trend tugevneb.»

Tööhõive USA tootvas tööstuses taastus pärast 2009. aasta järsku kukkumist väga vaevaliselt, viimastel kuudel on kõver praktiliselt horisontaalne. Samal ajal näitavad USA Tarnejuhtimise Instituudi andmed, et valdkond küll kasvab veel, kuid alates märtsist on kasv aeglustunud.

Nafta- ja gaasitööstuse tarvis pumpasid tootva Gardner Denveri finantsjuht Michael Larsen ütles, et firma ei ole USAs ja Euroopas veel aeglustumist täheldanud, kuid leidis, et ülimalt rumal oleks eeldada, et majanduskasvu aeglustumine, finantsturgude kõikumised ja naftahinna langus pilti ei muudaks.

«Me oleme juba alates aprillist varuplaane koostanud,» ütles ta möödunud nädalal investeerimispanga Jefferiesi poolt korraldatud konverentsil New Yorgis.

«Me panime meeskonna kokku ja koostasime nimekirja tehastest, mille me käsile võtame. Ja meil on olemas ka konkreetsed koondamiskavad, mis kohe käiku lähevad, kui tellimused langema hakkavad.»

Mullu Stanley ja Black & Deckeri ühinemise teel tekkinud tööriistavalmistaja Stanley Black & Deckeri tootmisjuht Jim Loree ütles, et kavatseb reageerida nõudluse nõrgenemisele firmade äri integreerimisega.

«Turulangust me loomulikult ei tahaks, aga kui ta ikkagi tuleb, siis me tegeleme selle asjaga. Me langetame siis vastavalt vajadusele oma kulude struktuuri,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles