Prantsuse majandus seiskus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stoppmärk.
Stoppmärk. Foto: SCANPIX

Prantsuse majanduskasv teises kvartalis oli null. Valitsus on üha suurema surve all leida uusi ja sügavaid kärpimisviise, et täita oma tõotus tuua eelarvepuudujääk 2013. aastaks 3 protsendi piiresse SKTst.

Rahandusminister Francois Baroin usub siiski, et Prantsusmaa täidab tänavuse eesmärgi saavutada aastaseks majanduskasvuks 2 protsenti.

«Me saavutame oma eesmärgid,» ütles ta raadio vahendusel vaid paar minutit pärast seda, kui Prantsuse statistikaamet ülalmainitud andmed avaldas.

Analüütikud on aga pärast juunikuise tööstustoodangu oodatust järsemat kokkutõmbumist üha enam veendunud, et aeglustuva maailmamajanduse tingimustes on seda väga raske saavutada – pannes veelgi suurema küsimärgi alla prantslaste poolt endale tulevaks aastaks prognoositud 2,25 protsendilise majanduskasvu.

Natixis Asset Managementi uuringujuht Philippe Waechter langetas oma tänavuse kasvuprognoosi 1,8 protsendi juurest 1,5-1,7 protsendi peale.

Ta hoiatas, et teise poolaasta lähtepunkt on nüüd «väga madalal» ja et «kasvule saab rõhuma ka vajadus eelarvepuudujääki kärpida».

Baroin jäi aga seisukohale, et Prantsusmaa jõuab omadega mäele – mis on ka ülimalt oluline, säilitamaks riigi AAA reitingut.

President Nicolas Sarkozy andis nädala alguses kiiruga korraldatud kriisikoosolekul oma rahandus- ja eelarveministritele korralduse esitada seitsme päeva jooksul uute kulukärbete kava.

Lõplik kärpeotsus, mis peaks sündima 24. augustil, kirjutatakse 2012. aasta eelarvesse.

Prantsusmaa sattus pärast USA kolmekordse A reitingu kukkumist võlakirja- ja aktsiaturgudel väga pingelisse olukorda.

Baroin ütles, et teise kvartali kasvu puudumine tuleneb osaliselt ka tõsiasjast, et majapidamiste tarbimine on langenud.

Innukalt tarbivad majapidamised on aga pikemat aega Prantsuse majanduse peamisi mootoreid olnud.

Baron viitas ka sellistele faktoritele nagu Araabia ülestõusud ja Fukushima tuumakatastroof Jaapanis.

«Ma olen täiesti veendunud, et meie majandus seisab kindlatel alustel,» ütles Baroin.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles