Turupaanikast tuli kiinijooks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börsitablood Tokyos.
Börsitablood Tokyos. Foto: SCANPIX

Pea kaotanud investorid tormasid sel nädalal rekordilise 50 miljardi dollariga rahaturufondidesse varjule, kiskudes oma raha välja võlakirjadest ja aktsiatest – pärast seda kui globaalse majanduslanguse hirm finantsturud rappuma pani.

Rahaturufondides toimuval silma peal hoidev andmepakkuja EPFR Global teatas, et eelnenud nädalane väljavool tegi täispöörde ja 10. augustiga lõppenud nädalal (st seitsmepäevasel perioodil) voolas rahaturufondidesse 49,8 miljardit dollarit.

Rahaturufondid on kõige likviidsemad fondid, kuhu reeglina paigutatakse raha lühiajaliseks perioodiks ja teenitav intress ehk tulu on suhteliselt madal.

Enamikest teistest fondidest lahkus raha kiires tempos.

«Kogu see reitingulangetuste, kuulujuttude, ilmetute makromajanduslike näitajate ja eurotsooni võlakriisi tohuvabohu kulmineerus investorite masspõgenemisega, mis meenutab juba kiinijooksu,» seisab EPFR Globali avalduses.

Andmed peegeldavad investorite pessimismi sügavust maailmamajanduse taastumise pidurdumise pärast ja taastärganud hirmu, et mõned lääneriigid libisevad tagasi langusse.

Kõrgete tootlustega fonde tabas suurim nädalane väljavool alates 2005. aasta teisest kvartalist, mil EPFR andmeid pidama hakkas. Ujuvate kurssidega fondide nädalased kaotused oli rängimad alates 2007. aasta avakvartalist.

Väljavoolud nii tärkavate turgude aktsiafondidest, globaalsetest varafondidest, võlakirjafondidest kui tasakaalustatud fondidest saavutasid läinud nädalal taseme, mida viimati nähti 2008. aasta finantskriisi päevil.

Kinnisvarasektori fondide jaoks oli lõppenud nädal ligi nelja aasta rängim. USA aktsiafondide väljavool lõi 63 nädala tippmargi.

Kokku võeti aktsiafondidest välja 26,1 miljardit dollarit, võlakirjafondidest aga rekordilised 10,4 miljardit dollarit, teatas EPFR.

«Finantsturud rapuvad euroala süveneva võlakriisi ning järjekordse globaalse majanduslanguse hirmu käes,» kirjutas eile klientidele Barclays Capital.

«Me ei usu küll uut majanduslangust, kuid poliitikud – eriti Euroopa omad – peavad investorite pessimismi hajutamise nimel rohkem pingutama,» lisasid panga analüütikud.

Peale rahaturufondide voolas raha EPFRi poolt jälgitavate fondide seas veel vaid toormesektori fondidesse, mis spetsialiseeruvad kullale ja väärismetallidele, samuti tärkavate turgude kohalikus valuutas võlakirjafondidesse ja Jaapani varafondidesse.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles