Karjäärispetsialist: noorte suur töötus on mõneti pseudoprobleem

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Raigo Pajula

Noorte suur tööpuudus on karjäärispetsialist Marja Saarma hinnangul mõneti ka pseudoprobleem.

«Kõik on ikka tahtmises kinni,» rääkis Saarma. «Kui tuleb aktiivne noor, kirjutab korraliku CV ja motivatsioonikirja ja hindab ennast muidu adekvaatselt, siis minu kogemuse põhjal ei ole mingi probleem tööle saada.»

Ka noorte liiga kõrged palgaootused ei ole tema arvates siiski väga levinud. «Tööotsingute käigus muutuvad ootused realistlikumaks ja alustama ollakse valmis väiksemast,» kinnitas ta.

Raskem võib tööd olla leida hoopis vanemaealistel, kel pensionist veel mõni aasta puudu, kes ei tunne arvutit ega oska keeli. Samas on lootusetuid juhtumeid igapäevaselt töötuid nõustava töötukassa juhtivkonsultandi Sabina Trankmanni kogemuse põhjal siiski vähe. «Kui inimene ise tahab, ei saa öelda, et oleks lootusetuid juhtumeid,» nentis ta. «Mõnikord on alguses tundunud nii, aga siis on ikka tööle saadud.»

Samas rõhutab üle kümne aasta personaliotsingu vallas töötanud Trankmann, et endiselt esineb tööandjatel palju eelarvamusi, näiteks «liiga noorte», «liiga vanade» või väikeste lastega emade suhtes.

«Selles mõttes ei ole minu arvates küll olulisi paranemise märke näha,» arvas ta, tuues näite, et sageli ollakse eelarvamuste küüsis ilma mingi põhjuseta. «Kui inimene on 60, siis kolm aastat pensionini töötada on ju tegelikult pikk aeg ja inimene on sellel ajal rahulik,» rääkis ta. «Samal ajal mõni noorem näiteks poole aasta pärast mõtleb ümber ja tuhiseb minema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles