Adele Pao: ära nöögi turisti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe töötaja Adele Pao
Postimehe töötaja Adele Pao Foto: Peeter Langovits

Esialgu paistab, et enese tutvustamine lähemates ja kaugemates maades on ennast ära tasunud ja turistide hulk on tänavu kõik senised rekordid ületanud.


Selle aasta esimese kuue kuuga peatus Eesti majutusasutustes ligi 800 000 välisturisti. Eesti rahvaarvu arvestades lugupidamist väärt hulk inimesi. Turism toob Eestile sisse enam kui miljard eurot aastas ning annab pea seitse protsenti sisemajanduse kogutoodangust, ka tänavu Eestisse jäetud raha hulk tõotab mulluse ületada.

Sestap on oluline, et Eestisse tulnud inimesed ennast siin ka kindlalt tunneksid ja priitahtlikult oma rahakotirauad avaksid, sest tulu teenimine on ju kogu asja mõte. Selle asemel aga püüavad mõned jõuga turisti rahakotist üht-teist välja kangutada.

Turisti nöörivad näiteks taksofirmad, kes sirge seljaga küsivad sõidukilomeetri eest 3 eurot või paremal juhul ütlevad, et alla 10 euro nad kuhugi ei sõida.

Igal pool, kus on piisavalt rahakotte, mida näpata, on ka taskuvargaid, ning siin ei ole Tallinn mingi erand. Praegu on aga turistide rahakottide näppamine varga jaoks üsna riskivaba. Kui taskuvaras võtab sihikule kellegi, kes silmanähtavalt ei ole Eestist pärit, on tõenäosus, et kadunud rahakotti kunagi otsima hakatakse või alustatakse kriminaalmenetlust, kaduvväike.

Kui turistil korduvalt nahk üle kõrvade tõmmatakse, siis ta lõpuks enam ei tule. Tegelikult me ju kõik tahame, et siia tuleksid jõukad turistid – tuleksid korduvalt, peatuksid kauem kui ühe päeva ning räägiksid oma positiivsetest kogemustest ka sõpradele ja sugulastele, selle asemel et pettunult ja rahatult koju tagasi minna.

Taipei endine linnapea Thomas T. C. Houang oli täpselt selline turist, kellest nii reisifirmad kui EAS unistavad. Korra varem Eestis käinuna otsustas ta ka oma abikaasale siinset kena loodust ja ajaloolisi vaatamisväärsusi tutvustada.

«Tahtsin siia tulla koos oma abikaasaga, see oli minu mõte minna New Yorgi või Pariisi asemel Tallinna,» tõdes ta. Paraku varastati abikaasal Tallinnas rahakott ning päev kulus tulutule asjaajamisele.

Seda, kui palju turiste on sel nädalal Tallinnas jalutades oma rahakotist ilma jäänud, ei saa tõenäoliselt kunagi teada, sest lõviosa neist ei pöördu kunagi politseisse. Isegi kui politsei poole pöörduda, võib see jääda tulutuks.

Eelmainitud loo puhul viidi avaldus küll politseisse, aga kriminaalmenetlus jäi algatamata. Houangi kinnitusel seepärast, et tal ei olnud võimalik tulla hiljem tagasi ütlusi andma. Politsei sõnul sellepärast, et ta oli ise nii avaldusse märkinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles